Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Υπόμνημα προς Δήμο κ.α. (μέρος α'): ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΒΡΑΧΝΑΙΪΚΩΝ & ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ 17/10/2014

ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΒΡΑΧΝΑΙΪΚΩΝ & ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ 

Η μελέτη για το  «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.)/Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) περιοχής Διοικητικών Ορίων Δήμου Βραχναιΐκων,  Νομού Αχαΐας» είναι κρίσιμο έργο γιατί καθορίζει ποιες υποδομές και χρήσεις (δρόμοι, σχολεία, πλατείες, παιδικές χαρές, δημόσια κτήρια, παραγωγικές εγκαταστάσεις κ.α. ) θα μπορούν να δημιουργηθούν και που, ενώ στη περιοχή μας καθορίζει και το μέγεθος του οικισμού άρα και την οικιστική ανάπτυξη. Από τις λεπτομέρειες του θα καθοριστεί αν το μέλλον της περιοχής θα γίνει λαμπρό ή θα συνεχιστεί η απαξίωση και η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τους οδικούς άξονες, τον σιδηρόδρομο κ.α.

 Οι προτάσεις μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και για τα δικαίως απαιτούμενα έργα υποδομής, που θα αντισταθμίσουν εν μέρει τη περιβαλλοντική επιβάρυνση από την σύγκλιση των συγκοινωνιακών αξόνων μέσα από τον οικιστικό ιστό της περιοχής μας,είναι οι εξής: 
    1.Επέκταση οικισμών
Επέκταση των οικισμών στα Καμίνια, τα Τσουκαλαίικα και το Θεριανό για να ενισχυθεί η οικιστική & οικονομική ανάπτυξη. Ειδικά για τα Καμίνια και τα Τσουκαλαίικα, ο οικισμός θα πρέπει να επεκταθεί και από την πίσω πλευρά του νέου αυτοκινητόδρομου Α5 (επέκταση Ολυμπίας Οδού προς Πύργο). Θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν:
  • Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των λόφων της περιοχής.
  • Η μη παρεμπόδιση της οικιστικής ανάπτυξης από τον νέο αυτοκινητόδρομο Α5, τη μελέτη της νέας ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής και από πιθανή χωροθέτηση μεγάλων, περιβαλλοντικά επιβαρυντικών, παραγωγικών εγκαταστάσεων.
    2.Νέο Δημοτικό Σχολείο Καμινίων
Χωροθέτηση και κατασκευή του απαραίτητου εδώ και πολλά χρόνια Νέου Δημοτικού Σχολείου Καμινίων ως Πρότυπη σχολική μονάδα Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής μηδενικού λειτουργικού κόστους. 
Οι διαδικασίες εξεύρεσης κατάλληλου οικοπέδου για την κατασκευή του, με εγκεκριμένες πιστώσεις, ανεστάλησαν, δυστυχώς, επί αόριστον κατά τις εκλογές του 2010. Ενεργό ρόλο στις διαδικασίες αυτές είχε ο έμπειρος εκπαιδευτικός του σχολείου μας και αυτοδιοικητικός (πρόεδρος της Τ.Κ. Θεριανού), κ. Άγγελος Γκουντάνης. Η συνεχής αύξηση του αριθμού των παιδιών που φοιτούν στο Δημοτικό και στο Ολοήμερο σε συνδυασμό  με το γεγονός ότι τα μισά κτήρια πλησιάζουν "αισίως" τα 65 έτη "ζωής"  ενώ τα άλλα  μισά κτήρια είναι  επί σειρά ετών λυόμενες αίθουσες και με ανεπαρκείς (προαύλιο, αίθουσα υπολογιστών, γραφεία εκπαιδευτικών, τουαλέτες) ή ανύπαρκτες υποδομές (αίθουσα εκδηλώσεων, γυμναστήριο), κάνουν πλέον πιο πιεστική την ανάγκη κατασκευής του.
Η κατασκευή μπορεί να γίνει με χρηματοδότηση από το Σ.Ε.Σ. (ΕΣΠΑ) 2014 - 2020 ή ανάλογο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αειφόρο ανάπτυξη.

Πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο
    3. Νηπιαγωγεία Καμινίων και Τσουκαλαιίκων
Ενεργειακή αναβάθμιση & Ανακατασκευή, με στοιχεία βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, του κτιρίου του υφιστάμενου Νηπιαγωγείου Τσουκαλαιίκων καθώς και του υφιστάμενου παλαιού κτηρίου του Δημοτικού Καμινίων για να μεταστεγαστεί το Νηπιαγωγείο Καμινίων (μετά από τη κατασκευή του Νέου Δημοτικού Σχολείου Καμινίων). Τα κτήρια αυτά είναι "φορτωμένα" με πολλές δεκαετίες ζωής στη πλάτη τους και η όποια συντήρηση γίνεται... εθελοντικά ή με έντονες διαμαρτυρίες!  Στο Νηπιαγωγείο Καμινίων, μετά από την απομάκρυνση των λυόμενων αιθουσών, θα απαιτηθεί η διαμόρφωση του προαυλίου χώρου για τις ανάγκες των παιδιών του Νηπιαγωγείου. Εκτός από την αξιοσημείωτη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, θα περιοριστεί δραστικά και το λειτουργικό κόστος. 
Η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει από το Σ.Ε.Σ. (ΕΣΠΑ) 2014 - 2020 ή ανάλογο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αειφόρο ανάπτυξη.
Ξεκινά η δημιουργία ενός σύγχρονου, βιοκλιματικού νηπιαγωγείου στο Ηράκλειο 30-6- 2014 - HTTP://WWW.CRETE2DAY.GR
    4. Ανοικτός Χώρος  Πολιτιστικών Εκδηλώσεων & Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης στα Καμίνια
Χωροθέτηση και διαμόρφωση ενός μεγάλου ανοικτού χώρου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων & Κέντρου Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης υπερτοπικού χαρακτήρα στα Καμίνια, μαζί με τον προαύλιο χώρο του Νέου Δημοτικού Σχολείου Καμινίων.
Θα διαμορφωθεί ένας εξαιρετικά ευμεγέθης προαύλιος χώρος, κατάλληλα σχεδιασμένος για να μην επηρεάζεται η σχολική λειτουργία, που θα υποδεχθεί κατά τους θερινούς μήνες μεγάλο αριθμό επισκεπτών, από την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται. 
Παράλληλα, ο χώρος αυτός θα λειτουργεί και ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης για την Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική για εκπαίδευση άλλων σχολείων, σε συνδυασμό με αντίστοιχα κέντρα στην Αχαΐα (http://www.adep.gr/section2.php), με βασικό "έκθεμα" το ίδιο το Δημοτικό Σχολείο που θα κατασκευαστεί ως πρότυπη Βιοκλιματική σχολική μονάδα. Επιπλέον θα παρέχεται ενημέρωση για άλλα περιβαλλοντικά θέματα και για φυσιολατρικές & ποδηλατικές διαδρομές προς Θεριανό και Τσουκαλαίικα. 
Η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει από το  Σ.Ε.Σ. (ΕΣΠΑ) 2014 - 2020 ή ανάλογο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αειφόρο ανάπτυξη.
Καταλληλότερος χώρος για την χωροθέτηση του Νέου Δημοτικού Σχολείου & του Χώρου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων θεωρούμε ότι είναι το οικόπεδο 5 περίπου στρεμμάτων που είχε επιλεγεί μέχρι το 2010 που, εκτός του μεγάλου του μεγέθους, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη μελλοντική στάση του Προαστιακού (που πρέπει να κατασκευαστεί) στα Καμίνια για φιλική προς το περιβάλλον μεταφορά των επισκεπτών!
Αξιοσημείωτη είναι η πρόσφατη δήλωση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Γεωργίου Παναγιωτόπουλου που αναδεικνύει την αξία μιας Βιοκλιματικής σχολικής μονάδας: "... Η σχολική μονάδα αναδεικνύεται ως πεδίο εφαρμογής καλών πρακτικών υποστηρικτικών προς την αειφόρο ανάπτυξη ενώ η κοινωνία μας διαμορφώνει πολίτες που από μικρή ηλικία συμβάλλουν στη δημιουργία παραγωγικών δομών στην οικονομία μέσα από τη χρηστή αξιοποίηση των φυσικών πηγών."
    5. Θερινό Σινεμά στα Τσουκαλαίικα                                  Το Θερινό Σινεμά στα Τσουκαλαίικα προτείνεται να χωροθετηθεί και να διαμορφωθεί μέσα στον προαύλιο χώρο του Νηπιαγωγείου Τσουκαλαιίκων. Θα  διαμορφωθεί κατάλληλα, χωρίς να επηρεάζεται η σχολική λειτουργία, για να υποδεχθεί κατά τους θερινούς μήνες επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας που θα παρακολουθήσουν επιλεγμένα κινηματογραφικά έργα μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, πολύ κοντά στη μελλοντική στάση του Προαστιακού στα Τσουκαλαίικα.                                                                                     
    6. Παιδικές χαρές τοπικών κοινοτήτων
Αναβάθμιση εξοπλισμού & περιβάλλοντα χώρου
Αναβάθμιση και προσαρμογή των οργάνων, των δαπέδων (επιφανειών πτώσης) και του περιβάλλοντα χώρου στις προδιαγραφές κατασκευής και ασφαλείας του Υπ. Εσωτερικών (28492/2009 (Β΄931) Υπ. απόφασής & Τροποποιητική εγκύκλιος 44/7-8-2014) που ισχύουν για χώρους παιδικών χαρών. Στα Καμίνια και στα Τσουκαλαίικα  είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με την επισκευή των, εντός του περιβάλλοντα χώρου,  παλαιών Σιδηροδρομικών Σταθμών για χρήσεις των κοινοτήτων π.χ. Κοινοτικό Ιατρείο, Πολιτιστικός Σύλλογος κ.α.
  • Πιστοποίηση
Έκδοση πιστοποιητικού συμμόρφωσης με τη Νομοθεσία του Υπ. Εσωτερικών. Θα πρέπει να φροντίσει ο Δήμος σύντομα να υπάρχει τουλάχιστον 1 πιστοποιημένη και ασφαλής Παιδική Χαρά και χώρος αναψυχής σε κάθε Τοπική Κοινότητα της απομονωμένης περιφέρειας του Δήμου για την κοινωνική ανάπτυξη και την εμπέδωση του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης από τους μικρούς αυριανούς πολίτες.
-----------------------------------------------------------------------
Συμπεράσματα
Η επέκταση των οικισμών, η χωροθέτηση και η κατασκευή σχολικών μονάδων και πολιτιστικών χώρων, καθώς και η αναβάθμιση σχολικών μονάδων & Παιδικών Χαρών θα συμβάλει:
  • στην ενίσχυση του πολιτιστικού, κοινωνικού & περιβαλλοντικού ρόλου του Σχολείου.
  • στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη Νοτιοδυτική Περιφέρεια της Πάτρας.
  • στην ισόρροπη κοινωνική, οικιστική & οικονομική ανάπτυξη μεταξύ του Κέντρου και της υποβαθμισμένης Περιφέρειας.
  • δευτερευόντως, στην αναγκαία αύξηση των επιβατών στην επέκταση του Προαστιακού (που χαρακτηρίστηκε "άγονη γραμμή") προς τις αραιοκατοικημένες περιοχές στη δυτική Αχαΐα, λόγω της μετατροπής της "ξεχασμένης" περιοχής μας σε πόλο έλξης επισκεπτών & νέων κατοίκων.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχετικές αναρτήσεις στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου