Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

"Τα ξεχασμένα παιδιά της ντροπής" - ανοικτή επιστολή προς υποψηφίους Δημάρχους

ΘΕΜΑ:
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ”


Εισαγωγή
Αγαπητοί –ες Υποψήφιοι –ες,
Είμαστε οι γονείς των παιδιών της σχολικής περιοχής που καλύπτει τις τοπικές κοινότητες Καμινίων, Τσουκαλαιίκων, Θεριανού και Μοιραιίκων. Οι κοινότητες μας πλαισιώνουν τον περιφερειακής εμβέλειας συγκοινωνιακό κόμβο της ΒΙ.ΠΕ. και αποτελούν την Νοτιοδυτική πύλη του Δήμου Πατρέων ( https://maps.google.gr/maps?hl=el&ll=38.151787,21.632295&spn=0.014697,0.01929&t=h&z=16 ). Η καρδιά και η ψυχή της τοπικής μας κοινωνίας είναι το 6/ θέσιο Δημοτικό Σχολείο στα Καμίνια κι τα δύο 1/ θέσια Νηπιαγωγεία στα Καμίνια και στα Τσουκαλαίικα.
Οι κοινότητες μας “υιοθετήθηκαν” πριν 3,5 χρόνια από τον Καλλικράτη και την Πάτρα. Από τότε ήταν εύκολα αντιληπτό ότι οι τοπικές κοινότητες της περιφέρειας ενός Μητροπολιτικού Δήμου “κινδυνεύουν” να παραμεληθούν από το “μακρινό” κέντρο.
Οι ελλείψεις υλικών & ανθρώπινων πόρων, οργάνωσης & προγραμματισμού και ο “εμβόλιμος” τοπικισμός & παραγοντισμός
Η οικονομική κρίση αποτελεί για όλους τους Δήμους της Ελλάδας ανασταλτικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία τους, κυρίως λόγω περιορισμένων πόρων. Όμως, οι περιορισμένοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι αποτελούν ένα λόγο παραπάνω για τη πιο προσεκτική και όσο το δυνατόν ισότιμη κατανομή τους, δίνοντας όμως έμφαση σε περιοχές, όπως είναι η δική μας, που έχουν υποστεί για αρκετά χρόνια συστηματική, δυστυχώς, υποβάθμιση.
Παράλληλα, η βιαστική δημιουργία των μεγάλων Καλλικρατικών Δήμων με διευρυμένες αρμοδιότητες, εμφάνισε μεγάλα οργανωτικά, λειτουργικά και προγραμματιστικά κενά.
Επίσης, στη περιφέρεια είναι εύκολα αντιληπτή η ύπαρξη διαφόρων πιέσεων που έχουν ως σκοπό την άνιση κατανομή των αναπτυξιακών πόρων μεταξύ της κεντρικής Δημοτικής Ενότητας, ή των επί μέρους «κέντρων», και της περιφέρειας.
Οι διάφοροι γνωστοί – άγνωστοι μικρόνοες τοπικιστές – παράγοντες, εντός και εκτός Δήμου, “εκμεταλλεύονται” τα προαναφερθέντα οργανωτικά κενά και προσπαθούν να παρεμβαίνουν με πράξεις νόμιμες (όχι όμως απαραίτητα ισότιμες ή ηθικές!) αλλά και με ανεπίσημες πιέσεις στο έργο των λειτουργών του Δήμου για:
  • Την επιλογή της δικιά τους περιοχής για τα περιορισμένα, πια, έργα κατασκευής ή βελτίωσης των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Να επιβραδύνουν ή να παρεμποδίσουν έργα & υποδομές ή ακόμα και την επισκευή & την συντήρηση βασικών υποδομών άλλων κοινοτήτων για να “διασφαλίσουν” την αναβάθμιση των δικών τους περιοχών!
Οι “παράγοντες” αυτοί βρίσκουν ακούσιους συμμάχους:
  • σε κατοίκους των “αναβαθμιζόμενων” περιοχών με χαρακτηριστικά αλαζονείας και κοινωνικού ρατσισμού,
  • σε κατοίκους των “υποβαθμιζόμενων” περιοχών με χαρακτηριστικά δουλοπρέπειας (προς τους λεγόμενους – τοπικά- “ισχυρούς”) ή έλλειψης αυτοπεποίθησης και κυρίως
  • σε αυτοδιοικητικούς, αιρετούς και υπαλλήλους, που είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη υλικών και ανθρώπινων πόρων και θεωρούν τους εαυτούς τους αδύναμους για να αντιμετωπίσουν την διάχυτη και διαχρονική “γάγγραινα” του παραγοντισμού.
Όλες οι παραπάνω “στρεβλώσεις” όξυναν δραματικά τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και αντιθέσεις μεταξύ των κοινοτήτων. Έτσι έχουμε πλέον διάσπαση του κοινωνικού ιστού του Δήμου και την “δημιουργία” κοινοτήτων “καλών παιδιών” και άλλων που αποτελούν τα ανεπιθύμητα “παιδιά της ντροπής”. Το τελικό αποτέλεσμα είναι όμως η συνολική υποβάθμιση του Δήμου. Υπό αυτές τις συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής υποβάθμισης, πολλοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιφέρεια προς χάριν της αστυφιλίας. Το χειρότερο όμως είναι η εμφάνιση του κοινωνικού ρατσισμού και αισθημάτων αδικίας και ανισότητας στην νέα γενιά, πράγμα που αποτελεί, μαζί με τις γενικότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, την χειρότερη κληρονομία για το μέλλον!
Επιδράσεις των “στρεβλώσεων” στην περιοχή μας (και όχι μόνο!)
Ότι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στις σχολικές μας μονάδες και στη περιοχή μας, έχει γίνει από τις εθελοντικές προσπάθειες εκπαιδευτικών, προέδρων και απλών πολιτών. Αυτές οι αξιέπαινες πράξεις εθελοντισμού προέκυψαν ως αποτέλεσμα της γενικότερης τάσης “απόσυρσης” του Δήμου και του Κράτους από τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους για Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια. Επικρατεί πλήρης εγκατάλειψη και αδρανοποίηση θεμάτων σημαντικών για την ποιότητα ζωής και το μέλλον των παιδιών μας (Πρακτικό Γεν. Συνέλευσης αρ. 4 : http://goneis-dim-nip-kaminia.blogspot.gr/p/blog-page_5559.html). Ειδικότερα:
  1. Επέκταση τουαλετών Δημοτικού Σχολείου: Μία επέμβαση (ούτε καν έργο) με εγκεκριμένες πιστώσεις, πολύ μικρή- τεχνικά- για το μέγεθος του Δήμου αλλά πολύ μεγάλης σημασίας για την διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής. Θα έπρεπε κανονικά να είχε πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια με πρωτοβουλία του Δήμου αλλά μέχρι τώρα έχει χυθεί πολύ μελάνι και έχει εξαντληθεί κάθε όριο προσπαθειών & υπομονής. Αυτή την στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες από την Περιφέρεια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης - μετά δυστυχώς από έγγραφό μας προς τον Δήμο για κινητοποιήσεις (http://goneis-dim-nip-kaminia.blogspot.gr/2014/04/e-mail-goneis.html).
  2. Δημοτικό Σχολείο Καμινίων: Το 2010, λόγω της μεγάλης αύξησης των μαθητών και των μεγάλων δυνατοτήτων οικιστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής ήταν σε εξέλιξη, με εγκεκριμένες πιστώσεις, η διαδικασία εξεύρεσης οικοπέδου για την κατασκευή νέου σχολείου που, λόγω κρίσης “πάγωσε”. Ενδεικτική των δυνατοτήτων οικιστικής ανάπτυξης είναι η ύπαρξη μεγάλων εκτάσεων (φιλέτων) ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πλησίον του συγκ. κόμβου, στις οποίες προβλεπόταν, αλλά... κατά σύμπτωση “πάγωσε”, η κατασκευή 600 εργατικών κατοικιών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ή προγραμματισμός για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών.
  3. Παιδικές χαρές - χώροι αθλοπαιδιών: Από το τέλος του 2012 εκκρεμεί η προσαρμογή τους από τον Δήμο στις προϋποθέσεις της απόφ. Υπ. Εσ. αρ. 28492 / 11/05/2009 (http://goneis-dim-nip-kaminia.blogspot.gr/2014/03/blog-post_18.html). Ειδικά αυτή (την μία και μοναδική) των Καμινίων ο Δήμος σκοπεύει να την ...ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ αφού τα παιδιά μας είναι Πατρινόπουλα Γ' κατηγορίας!
  4. Προαστιακός: Η βιαστική, λόγω ΕΣΠΑ, μελέτη εξαιρεί τη σιδηροδρομική στάση Καμινίων και:
  • δημιουργεί συγκοινωνιακό και αναπτυξιακό κενό 'πλάτους' 5km, ίσο με το 1/4 της γραμμής (20Km!), όταν η μέση απόσταση μεταξύ στάσεων είναι μικρότερη ή ίση με 2,5Km. Προστίθεται έτσι άλλο ένα εμπόδιο στη συγκοινωνία, μετά το ανύπαρκτο αστικό και το πανάκριβο υπεραστικό λεωφορείο, μεταξύ των Καμίνιων, που φιλοξενούν το Δημοτικό Σχολείο, και των γειτονικών κοινοτήτων. Σε αυτό ακριβώς το τμήμα, πριν μερικά χρόνια, έγιναν έργα ευθυγράμμισης για επιτάχυνση!
  • σε αντίθεση με τα παγκόσμια και ελληνικά δεδομένα, παραβλέφθηκε η εγγύτητα της σιδηροδρομικής γραμμής με τον περιφερειακής εμβέλειας συγκοινωνιακό κόμβο στα Καμίνια για την δημιουργία κοινής στάσης τρένου – λεωφορείων ενδοδημοτικών & διαδημοτικών γραμμών ανταπόκρισης και τη “τροφοδότηση” του Προαστιακού από τις αραιοκατοικημένες περιοχές της Δυτικής Αχαΐας.
  • λόγω ανυπαρξίας λεωφορειακών γραμμών ανταπόκρισης, η περιοχή κοντά στη στάση Τσουκαλαιίκων κινδυνεύει από κυκλοφοριακό έμφραγμα λόγω των, κατ' ελάχιστον, δεκάδων παρκαρισμένων αυτοκίνητων που θα προέρχονται από τα Καμίνια, το Θεριανό και την Δ.Ε. Ωλενίας – ΒΙ.ΠΕ. (περίπου 7000 κάτοικοι συνολικά) .
Επίλογος
Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι δεν σκοπεύουμε να “ρίξουμε” το φταίξιμο για όλα τα προαναφερθέντα αποκλειστικά στην απερχόμενη Δημοτική αρχή κι έτσι να προωθήσουμε κάποιον άλλο συν-διεκδικητή του Δήμου. Δεν θα θέλαμε να επηρεάσουμε στο ελάχιστο την κρίση των συμπολιτών μας. Θεωρούμε ότι όλοι σας έχετε τις καλύτερες προθέσεις και αντιλαμβάνεστε την σοβαρότητα και τις συνέπειες του προαναφερθείσας κατάστασης για την κοινωνική συνοχή όχι μόνο της περιοχής μας αλλά και ολόκληρου του Δήμου. Εκείνο που θέλουμε είναι να αφυπνίσουμε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, υποψήφιους και ψηφοφόρους. Αν όμως πιστεύετε ότι “έτσι είναι τα πράγματα και τι να κάνουμε...” ή ακόμα χειρότερα “δεν βλέπετε τίποτα αφού όλα γίνονται με νόμιμες διαδικασίες” (αλλά όχι και πολύ ηθικές ή ισότιμες!), τότε ο ρόλος της δημοτικής αρχής είναι μάλλον... διακοσμητικός και καλύτερα είναι να κάνετε... Καλλιστεία και όχι Εκλογές!
Με εκτίμηση,
Ο Γεν. Γραμματέας

Κόκκαλης Νίκος
Ο Πρόεδρος

Αβράμης Ανδρέας
Η Αντιπρόεδρος

Καβαλιέρου Μαρία
Η Ειδ. Γραμματέας

Καμπούρη Νατάσσα


Η Ταμίας

Μαραγκού Μαρία
Το Μέλος

Σουβαλίωτη Πανούλα


Το Μέλος

Καμπούρη Πόπη
ΛΙΣΤΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
  1. Δημαράς Γιάννης - Τώρα, για την Πάτρα! - http://www.toragiatinpatra.eu
  2. Ζάγκλα Λέττα
  3. Ντρίνιας Θόδωρος – ιστοσελίδα: http://www.koinotikon.gr/index.php - e-mail: koinotikon @koinotikon.gr
  4. Οικονομόπουλος Νίκος - Πάτρα Δυνατή - Πλατεία Β. Γεωργίου 11, 262 21 - http://www.patradunath.gre-mail: patradunath@gmail.com
  5. Παναγιωτόπουλος Ανδρέας - Αγωνιζόμενοι Πολίτες - Ερμού 18 – e-mail: agonizomenoipolites@hotmail.com
  6. Πατούχας Χρήστος - Ανυπότακτη Πολιτεία - Βότση 52- http://anypotaktoi.gr/ - e-mail: press@anypotaktoi.gr
  7. Πελετίδης Κωνσταντίνος - Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρας – e-mail: kkepeloponisou@gmail.com
  8. Σαμούρη Βίβιαν - ¨ολοι μαζί για την Πάτρα - Μαιζώνος 48 (μεταξύ Κολοκοτρώνη και Ραδινού)http://oloimazigiatinpatra.gr e-mail: viviansamuri@yahoo.gr
  9. Σπαρτινός Κώστας - ΡΑΠ-Ανθρώπινη Πόλη - Τσαμαδού 21 - http://rappatras.gr – e-mail: rap.pap2013@gmail.com
  10. Τζανάκος Νίκος - http://www.tzanakosnikos.gr/
  11. Τζουραμάνης Ανδρέας - Πρωτοβουλία Πάτρας - Κορίνθου 262, Τ.Κ 262 21, Πάτρα τηλ. 2610 240982 -http://protovouliagiatinpatra.gr/ - e-mail: info@protovouliagiatinpatra.gr
  12. Χριστόπουλος Κώστας – Νέοι άνθρωποι - Νέα Πόλη - Καρόλου 95, Τ.Κ.26221 Πάτρα - Τηλ.: 2610 435090 - http://www.neoianthropoi-neapoli.gr - email:info@neapoli-patra.gr

Γονείς & Κηδεμόνες - Μαθητές - Πρόεδροι Τ.Κ. Καμινίων, Τσουκαλαιίκων, Θεριανού.

ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ Μ.Μ.Ε.
achaianews.gr
dete.gr
gnomip.gr: gnomi@otenet.gr
patrasevents.gr:info@patrasevents.gr
patranews.gr: info@patranews.gr
patrastimes.gr: info@patrastimes.gr
pelop.gr: pelop@pelop.gr - anagnostes@pelop.gr

thebest.gr: info@thebest.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου