Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Δελτίο Τύπου: ΕΓΚΑΙΝΙΑ & ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΚΑΜΙΝΙΩΝ - ΤΣΟΥΚΑΛΑΙΙΚΩΝ - ΘΕΡΙΑΝΟΥ - ΜΟΙΡΑΙΙΚΩΝ "ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ"


ΛΟΓΟΤΥΠΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ & ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΜΙΝΙΩΝ


Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 τα Εγκαίνια και ο Αγιασμός του Πολιτιστικού Στεκιού Καμινίων - Τσουκαλαιίκων - Θεριανού και Μοιραιίκων "Σταυρός του Νότου" που δημιουργήθηκε στην διέυθυνση Πατρών - Πύργου 499 του οικισμού Ανεμόμυλος Τσουκαλαιίκων.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η Δημοτική Σύμβουλος κα. Άννυ Τσαλαμιδά, οι σεβαστοί Ιερείς των Ενοριών Αγίου Σπυρίδωνα Καμινίων και Αγίου Χαραλάμπους Τσουκαλαιίκων, εκπρόσωποι της Εθελοντικής Ομάδας Πυρόσβεσης και Διάσωσης Βραχναιίκων και φυσικά οι Κάτοικοι οι Γονείς και Παιδιά των τεσσάρων κοινοτήτων.
Η δημιουργία και η λειτουργία του Πολιτιστικού Στεκιού Καμινίων - Τσουκαλαιίκων - Θεριανού Μοιραιίκων βασίζεται στις προσπάθειες:

 •  των ενεργών μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Καμινίων,
 • των Εκπαιδευτών του Στεκιού,
 • των Εθελοντικών Ομάδων του Συλλόγου Γονέων και της Εθελοντικής Ομάδας Καμινίων - Τσουκαλαιίκων - Θεριανού - Μοιραιίκων καθώς και
 • των παιδιών και των κατοίκων της περιοχής μας που συμμετέχουν στις δραστηριότητες προσφέροντας μία συμβολική συνδρομή για την κάλυψη, κυρίως, των λειτουργικών εξόδων του Στεκιού.

Η ονομασία «Σταυρός του Νότου» προέρχεται από τον αστερισμό του Νότιου Ημισφαιρίου που είναι αναγκαίος για την χάραξη πορείας και απεικονίζει τον Χριστιανικό Σταυρό, ένα σύμβολο θυσιαστικής προσπάθειας, αδελφοσύνης και εθελοντικής προσφοράς.

Με αυτόν τον ισχυρό συμβολισμό και με την πραγματοποίηση πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων, από κοινού με τους φορείς της ευρύτερης περιοχής όπως:

 • οι κοινότητες,
 • οι ενορίες,
 • οι αθλητικοί σύλλογοι,
 • οι πολιτιστικοί σύλλογοι,
 • οι σύλλογοι γονέων & κηδεμόνων και
 • οι σύλλογοι εθελοντών,
τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και οι εθελοντές του Πολιτιστικού Στεκιού θέλουν να φέρουν πιο κοντά τις τέσσερις κοινότητες  που “συναντιόνται” στο σταυροδρόμι της ΒΙ.ΠΕ. - τον Σταυρό του Νότου της Πάτρας – και στο κοινό Δημοτικό Σχολείο της περιοχής στα Καμίνια, με τελικό σκοπό την βελτίωση της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας όλων των κατοίκων. 
Ο βασικός λόγος που οδήγησε στη δημιουργία του Πολιτιστικού Στεκιού, σε νοικιασμένο ιδιωτικό χώρο στο κέντρο της περιοχής, είναι η έλλειψη κατάλληλων δημόσιων χώρων στις κοινότητες της περιοχής, που εδώ και πολλά χρόνια εμποδίζει την υλοποίηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων

Είναι αντιληπτό ότι, παρά την θέληση του Δήμου Πατρέων, η σημερινή οικονομική κατάσταση θα καθυστερήσει αρκετά την δημιουργία των απολύτως απαραίτητων δημόσιων πολιτιστικών χώρων

Στο μεταξύ όμως οι ανάγκες των παιδιών και όλων των κατοίκων είναι υπαρκτές και μεγάλες ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης, η πρόσβαση σε πολιτιστικούς χώρους και δραστηριότητες άλλων περιοχών γίνεται όλο και δυσκολότερη.

Το Πολιτιστικό Στέκι είναι απλώς ένας χώρος που θα καλύπτει μερικώς τις ανάγκες της περιοχής και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ φυσικά ένα ολοκληρωμένο και επαρκές, Πολιτιστικό Κέντρο που μόνο η Πολιτεία έχει την δυνατότητα και την υποχρέωση να το δημιουργήσει.

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται αρχικά είναι:

 • οι Παραδοσιακοί Χοροί Παιδιών & Ενηλίκων,
 • οι Μοντέρνοι Χοροί Παιδιών & Ενηλίκων
 • η Χορωδία,
 • η Μουσικοκινητική Αγωγή και 
 • το Πρόγραμμα Ενηλίκων Ρυθμός – Κίνηση – Ενδυνάμωση

ενώ προγραμματίζονται και άλλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις και ενημερωτικές συναντήσεις.

Τέλος, τα μέλη και οι εθελοντές του Συλλόγου Γονέων και του Πολιτιστικού Στεκιού ελπίζουν ότι αυτή η πρωτοβουλία θα κινητοποιήσει κι άλλους κατοίκους και φορείς της περιοχής μας σε κοινωνικές - πολιτιστικές δράσεις και για την ενεργοποίηση τουλάχιστον ενός ισχυρού Πολιτιστικού Συλλόγου την λειτουργία του οποίου, όπως στο παρελθόν, θα στηρίζει ενεργά ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Καμινίων.

Εικόνες από τα Εγκαίνια και τον Αγιασμό του Πολιτιστικού Στεκιού


Διακόσμηση του χώρου με ιδέες από τον Χορό και την Μουσική


Η Χορωδία του Πολιτιστικού Στεκιού​Παράσταση των μαθητών της Μουσικοκινητικής Αγωγής


Νόστιμα εδέσματα από την εθελοντική ομάδα μαγειρικής του Συλλόγου

Στιγμιότυπο από την πρώτη παράσταση της Παιδικής  Χορωδίας του Πολιτιστικού μας Στεκιού


Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων
του Δημοτικού Σχολείου & του Νηπιαγωγείου Καμινίων
6974853964 / 6980537749

Εθελοντική Ομάδα Καμινίων - Τσουκαλαιίκων - Θεριανού – Μοιραιίκων

Πολιτιστικό Στέκι Καμινίων, Τσουκαλαιίκων, Θεριανού, Μοιραιίκων “Σταυρός του Νότου”


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ PATRASTIMES:

Εγκαινιάστηκε το πολιτιστικό στέκι "Σταυρός του Νότου"(VIDEO&ΦΩΤΟ)

Καμινίων - Τσουκαλαιίκων - Θεριανού και Μοιραιίκων
-------------------------------------------------------------------------

Δημοσίευση στο Patrasevents.gr:

Με επιτυχία τα εγκαίνια και ο αγιασμός του «Σταυρού του Νότου» (pics)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου