Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Σχέδιο υπομνήματος προς Δήμο κ.α. (α' μέρος): ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ & ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τα τελευταία χρόνια στη νοτιοδυτική πλευρά του Καλλικρατικού Δήμου Πατρέων (Βραχναίικα - Παραλία – Μεσσάτιδα) έχουν προγραμματιστεί σημαντικά έργα για την ανάπτυξης της Πάτρας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για τα οποία δεν έχει γίνει ουσιαστικός διάλογος των αρμόδιων φορέων με τις τοπικές κοινωνίες.
Επιπλέον, αν και τα έργα αυτά θα επηρεάζουν σημαντικά το περιβάλλον και την καθημερινότητά των κοινωνιών αυτών, δεν έχουν δοθεί τα δικαίως απαιτούμενα αντισταθμιστικά – αναπτυξιακά οφέλη.
Οι κοινότητες της σχολικής μας περιοχής (Καμίνια, Τσουκαλαίικα, Θεριανό, Μοιραίικα) βιώνουν από τώρα αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση αφού η ύπαρξη μέσα στον οικιστικό ιστό τους, 3 περιφερειακών συγκοινωνιακών αξόνων και της ΒΙ.ΠΕ. επιβαρύνει, δυσανάλογα περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Αν και αποτελούν την Νοτιοδυτική Πύλη της Πάτρας, έχουν εγκαταλειφθεί από το Δήμο με αποτέλεσμα να πληγεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης των κατοίκων. Το αίσθημα αυτό εκφράστηκε με την επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Καμινίων προς τους υποψηφίους Δημάρχους κατά τις πρόσφατες εκλογές ("Τα ξεχασμένα παιδιά της ντροπής" - ανοικτήεπιστολή προς υποψηφίους Δημάρχους -http://goneis-dim-nip-kaminia.blogspot.com/2014/05/blog-post.html).  Η επιστολή αυτή έτυχε της θετικής ανταπόκρισης των μέσων ενημέρωσης και, το κυριότερο, του νέου Δήμαρχου Πατρέων κ. Κ. Πελετίδη, ο οποίος χαρακτήρισε τα αιτήματά μας ΔΙΚΑΙΑ! ("Τα ξεχασμένα παιδιά της ντροπής" -Δημοσιεύσεις σε εφημερίδα Πελοπόννησοκαι internet& απάντηση γραφείου τύπου κ. Πελετίδηγια την ανοικτή μας επιστολή προς τουςυποψηφίους Δημάρχους. -http://goneis-dim-nip-kaminia.blogspot.com/2014/05/blog-post_15.html).
Οι κατανοητές ελλείψεις οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, επιβάλουν την πιο προσεκτική και εστιασμένη κατανομή τους στα φαινόμενα εγκατάλειψης και υποβάθμισης σε όλες τις περιοχές του Δήμου. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η έλλειψη φροντίδας για μια περιοχή, όπως η δική μας, προκαλεί την εξάπλωση «επιδημίας» υπανάπτυξης, κοινωνικής ανισότητας και παρακμής σε όλο τον Δήμο και αυτό είναι το χειρότερο “μάθημα” που μπορούμε να δώσουμε στους μικρούς – αυριανούς πολίτες της Πάτρας.
Στη συνέχεια παραθέτουμε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων & προτεινόμενων λύσεων, στο πλαίσιο ενός γενικότερου διαλόγου με τις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοδυτικής Περιφέρειας της Πάτρας, που αφορούν την βελτίωση της ποιότητας ζωής, της ασφάλειας και την βιώσιμη ανάπτυξη για τα παιδιά και τις οικογένειές μας.
Αναλυτικότερα:

ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ &
ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
  1. Δημοτικό Σχολείο Καμινίων
  • Επέκταση τουαλετών
Η φετινή ευχάριστη εξέλιξη της αύξησης του αριθμού των μαθητών, αυξάνει και την ανάγκη για ΑΜΕΣΗ επίλυση του χρόνιου προβλήματος των τουαλετών του Δημοτικού. Οι μέχρι τώρα θετικές προσεγγίσεις και προσπάθειες των υπεύθυνων φορέων του Δήμου πλέον δεν αρκούν και απαιτούνται άμεσα έργα και αποτελέσματα. Ένας Δήμος αυτού του μεγέθους δεν μπορεί να καθυστερεί την επίλυση προβλημάτων στις υποδομές του που είναι, από τεχνικής απόψεως, πολύ μικρού μεγέθους αλλά με τεράστια σημασία για την υγεία μικρών παιδιών! Παρενέργεια αυτής της καθυστέρησης, είναι η χρόνια παραμονή στη "προσωρινή" - που, τελικά, μόνο προσωρινή δεν ήταν - λύση της επέκτασης των τουαλετών και της στέγασης σε λυόμενες αίθουσες αντί της συνέχισης της διαδικασίας για το Νέο Δημοτικό Σχολείο Καμινίων που διεκόπη απότομα το 2010!
  • Υλικοτεχνικός εξοπλισμός
Υπάρχει άμεση ανάγκη για 1 σύγχρονο φωτοτυπικό - δικτυακό εκτυπωτή. Επίσης χρειάζονται τουλάχιστον 10 ηλεκτρονικοί υπολογιστές από τους οποίους 1 θα τοποθετηθεί σε κάθε τάξη σε συνέχεια του έργου εγκατάστασης, με έξοδα του συλλόγου, δικτύου internet σε όλες τις αίθουσες.

  1. Νηπιαγωγεία Καμινίων & Τσουκαλαιίκων
  • Κτιριακή συντήρηση
Υπάρχει άμεση ανάγκη για εργασίες όπως είναι: το βάψιμο, η δομική συντήρηση και η συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
  • Αναβάθμιση προαυλίου χώρου
Αναβάθμιση και προσαρμογή των οργάνων, των δαπέδων (επιφανειών πτώσης) και του περιβάλλοντα χώρου στις προδιαγραφές κατασκευής και ασφαλείας του Υπ. Εσωτερικών (28492/2009 (Β΄931) Υπ. απόφασής & Τροποποιητική εγκύκλιος 44/7-8-2014) που ισχύουν για χώρους παιδικών χαρών.
  • Υλικοτεχνικός εξοπλισμός
Άμεση προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για τη κάλυψη βασικών αναγκών των δύο Νηπιαγωγείων.

  1. Παιδικές χαρές τοπικών κοινοτήτων
  • Αναβάθμιση εξοπλισμού & περιβάλλοντα χώρου
Αναβάθμιση και προσαρμογή των οργάνων, των δαπέδων (επιφανειών πτώσης) και του περιβάλλοντα χώρου στις προδιαγραφές κατασκευής και ασφαλείας του Υπ. Εσωτερικών (28492/2009 (Β΄931) Υπ. απόφασής & Τροποποιητική εγκύκλιος 44/7-8-2014) που ισχύουν για χώρους παιδικών χαρών.
  • Πιστοποίηση
Έκδοση πιστοποιητικού συμμόρφωσης με τη Νομοθεσία του Υπ. Εσωτερικών. Θα πρέπει να φροντίσει ο Δήμος σύντομα να υπάρχει τουλάχιστον 1 πιστοποιημένη και ασφαλής Παιδική Χαρά και χώρος αναψυχής σε κάθε Τοπική Κοινότητα της απομονωμένης περιφέρειας του Δήμου για την κοινωνική ανάπτυξη και την εμπέδωση του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης από τους μικρούς αυριανούς πολίτες.

Σχετικές αναρτήσεις στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου