Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Σχέδιο υπομνήματος προς Δήμο κ.α. (μέρος β'): ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΩΝ: ΑΝΑΓΚΕΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ, ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ


  1. Επέκταση οικισμών
Πρόταση στο Δ.Σ. Πατρών για να συμπεριληφθεί στη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του πρώην Δήμου Βραχναιίκων η επέκταση των οικισμών στα Καμίνια, τα Τσουκαλαίικα και το Θεριανό. Ειδικά για τα Καμίνια και τα Τσουκαλαίικα, ο οικισμός θα πρέπει να επεκταθεί και από την πίσω πλευρά του νέου αυτοκινητόδρομου Α5. Θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν:
  • Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των λόφων της περιοχής.
  • Η μη παρεμπόδιση της οικιστικής ανάπτυξης από τον νέο αυτοκινητόδρομο Α5 & από τη μελέτη της νέας ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής.
  1. Νέο Δημοτικό Σχολείο Καμινίων
Πρόταση για χωροθέτηση και κατασκευή του απαραίτητου εδώ και πολλά χρόνια Νέου Δημοτικού Σχολείου Καμινίων. Μέχρι το 2010 ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία εξεύρεσης κατάλληλου οικοπέδου για την κατασκευή του, με εγκεκριμένες πιστώσεις. Στις διαδικασίες αυτές ενεργό ρόλο είχε ο έμπειρος εκπαιδευτικός του σχολείου μας και αυτοδιοικητικός (πρόεδρος της Τ.Κ. Θεριανού), κ. Άγγελος Γκουντάνης. Οι εκλογές του 2010 ανέστειλαν, δυστυχώς, επί αόριστον τις διαδικασίες αυτές. Φέτος ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν στο Δημοτικό αλλά και στο Νηπιαγωγείο Καμινίων αυξήθηκε σημαντικά ενώ ο αριθμός των παιδιών στο ολοήμερο διπλασιάστηκε. Υπάρχει λοιπόν πιεστική η ανάγκη για την χωροθέτηση και την κατασκευή του Νέου Δημοτικού Σχολείου Καμινίων και μάλιστα ως πρότυπη Περιβαλλοντική - Βιοκλιματική σχολική μονάδα με τεχνολογία και στοιχεία βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής μηδενικού λειτουργικού κόστους με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
  1. Νηπιαγωγεία Καμινίων και Τσουκαλαιίκων
Πρόταση για ανακατασκευή και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του υφιστάμενου Νηπιαγωγείου Τσουκαλαιίκων καθώς και του υφιστάμενου παλαιού κτηρίου του Δημοτικού Καμινίων για να στεγάσει το Νηπιαγωγείο Καμινίων (μετά από τη κατασκευή του Νέου Δημοτικού Σχολείου Καμινίων). Ειδικότερα για το Νηπιαγωγείο Καμινίων, μετά από την απομάκρυνση των λυόμενων αιθουσών, θα απαιτηθεί η διαμόρφωση του προαυλίου χώρου για τις ανάγκες των παιδιών του Νηπιαγωγείου. Εκτός από την σημαντική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, θα περιοριστεί δραστικά και το λειτουργικό κόστος.
  1. Πάρκο Πολιτιστικών εκδηλώσεων - Περιβαλλοντικής ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης υπερτοπικού χαρακτήρα + Θερινό Σινεμά
Για αντιστάθμιση της μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την διέλευση και την σύγκλιση των συγκοινωνιακών αξόνων μέσα από τον οικιστικό ιστό των κοινοτήτων της περιοχής μας, προτείνεται η χωροθέτηση και διαμόρφωση ενός μεγάλου ανοικτού χώρου (πάρκου) Πολιτιστικών εκδηλώσεων - Περιβαλλοντικής ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης υπερτοπικού χαρακτήρα στα Καμίνια, λόγο του ότι υπάρχει σε σχέση με τις γύρω περιοχές, περισσότερο διαθέσιμος χώρος, και Θερινό Σινεμά στα Τσουκαλαίικα.
Το Πάρκο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης προτείνεται να χωροθετηθεί και να διαμορφωθεί μαζί με τον προαύλιο χώρο του Νέου Δημοτικού Σχολείου Καμινίων. Έτσι θα διαμορφωθεί ένας εξαιρετικά ευμεγέθης προαύλιος χώρος με την απαραίτητη υποδομή και σχεδίαση για υποδεχθεί κατά τους θερινούς μήνες μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας για να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και για να ενημερωθούν για περιβαλλοντικά θέματα και για τις φυσιολατρικές & ποδηλατικές διαδρομές προς Θεριανό και Τσουκαλαίικα. Έτσι θα ενισχυθεί ο κοινωνικός & περιβαλλοντικός ρόλος του Δημοτικού Σχολείου, που προτείνεται να κατασκευαστεί ως πρότυπη περιβαλλοντική σχολική μονάδα, και θα αποτελεί τον μοναδικό, στην ευρύτερη περιοχή, χώρο μαζικών θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Καταλληλότερος χώρος για την χωροθέτηση του Νέου Δημοτικού Σχολείου & του Χώρου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων θεωρούμε ότι είναι το οικόπεδο 5 περίπου στρεμμάτων που είχε επιλεγεί μέχρι το 2010 που, εκτός του μεγάλου του μεγέθους, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη μελλοντική στάση του Προαστιακού (που πρέπει να κατασκευαστεί) στα Καμίνια για φιλική προς το περιβάλλον μεταφορά των επισκεπτών!
Το Θερινό Σινεμά στα Τσουκαλαίικα προτείνεται να χωροθετηθεί και να διαμορφωθεί μαζί με τον προαύλιο χώρο του Νηπιαγωγείου Τσουκαλαιίκων. Θα υπάρχει η απαραίτητη υποδομή και σχεδίαση για υποδεχθεί κατά τους θερινούς μήνες επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας για να παρακολουθήσουν επιλεγμένα κινηματογραφικά έργα μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, πολύ κοντά στη μελλοντική στάση του Προαστιακού στα Τσουκαλαίικα.
Η επέκταση των οικισμών, η χωροθέτηση και η κατασκευή σχολικών μονάδων και πολιτιστικών χώρων θα συμβάλει:

  • στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη Νοτιοδυτική Περιφέρεια της Πάτρας
  • στην ισόρροπη κοινωνική, οικιστική & οικονομική ανάπτυξη μεταξύ του Κέντρου και της Περιφέρειας
  • δευτερευόντως, στην αναγκαία αύξηση των επιβατών στην επέκταση του Προαστιακού προς τις αραιοκατοικημένες περιοχές στη δυτική Αχαΐα.
Σχετικές αναρτήσεις στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου