Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗΣ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ …για τα οποία τα παιδιά αξιολογούν τους μεγάλους με ΑΑΑ! - Επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Δημ. Σχολείου & Νηπιαγωγείου Καμινίων προς τον Δήμο Πατρέων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗΣ ΚΡΙΣΙΜΩΝ 


ΘΕΜΑΤΩΝ 



…για τα οποία τα παιδιά 



αξιολογούν τους μεγάλους με ΑΑΑ!


Άπο τον Συλλόγο Γονέων & Κηδεμόνων Δημ. Σχολείου & Νηπιαγωγείου Καμινίων προς: 
κ. Κ. Πελετίδη, Δήμαρχο Πατρέων
κ. Δ. Πελεκούδα, ΑντιΔήμ. Πατρέων
κ. Α. Αθανασόπουλο, ΑντιΔήμ. Πατρέων
κ. Π. Στάμο, ΑντιΔήμ. Πατρέων
κ. Χ. Κορδά, ΑντιΔήμ. Πατρέων
Τοπικό Συμβ. Κοιν. Καμινίων
Τοπικό Συμβ. Κοιν. Τσουκαλαιίκων
Τοπικό Συμβ. Κοιν. Θεριανού.
 (Αρ. πρωτ. 30393 / 11-3-2015) 

Αγαπητοί συνδημότες & δημοτικοί άρχοντες,

Θα θέλαμε να σας τονίσουμε , για μία ακόμη φορά, τα πλέον κρίσιμα & χρονίζοντα προβλήματα που υποβαθμίζουν την Υγεία, την Ασφάλεια και την Ποιότητα Ζωής των παιδιών μας στο σχολικό και το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής μας.
Της επιστολής αυτής έχει προηγηθεί το ψηφισμένο από την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου & του Νηπιαγωγείου Καμινίων (Σχολική Περιοχή Καμινίων, Τσουκαλαιίκων, Θεριανού, Μοιραιίκων)Υπόμνημα Απόψεων & Προτάσεων προς τον Δήμο Πατρέων”, αρ.πρωτ. 178503 /28.11.14 (1) αλλά και η διαχρονική επικοινωνία με αιρετά και μόνιμα στελέχη του Δήμου Πατρέων κυρίως για το αδικαιολόγητα χρονίζον θέμα της επέκτασης των τουαλετών του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής μας (2,3,4):

  • Θέματα που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί από …χθες!
1) Επέκταση των (μόνο 2!) τουαλετών του Δημοτικού Σχολείου στα Καμίνια

Δημοτικό Σχολείο στα Καμίνια (παλαιά κτήρια & προκάτ αίθουσες)

Το θέμα είναι ευρύτερα γνωστό (τόσο που έχει καταντήσει γραφικό και αντικείμενο χλεύης ακόμα και από τα ίδια τα παιδιά μας!) στη τοπική κοινωνία, σε αιρετά και μόνιμα στελέχη του Δήμου αλλά και στα ΜΜΕ. Η όλη επέμβαση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καν έργο αφού πρόκειται για μια κτιστή επέκταση κατά 3 επιπλέον W.C. κάτω από το υπάρχον στέγαστρο. Τα τελευταία χρόνια έχει καταβληθεί από τον Διευθυντή κ. Τάσιο Δημήτρη, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, κάθε δυνατή προσπάθεια προώθησης του θέματος & επικοινωνίας με τον Δήμο αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι πρακτικά ΜΗΔΕΝ. Διάφορα στελέχη, αιρετά και μη, του Δήμου έχουν ασχοληθεί διαχρονικά με το θέμα και, εστιάζοντας κυρίως στην αδειοδότηση των εργασιών, έχουν δώσει αμέτρητες φορές υποσχέσεις για κατασκευή της επέκτασης κατά την διάρκεια των, κατά καιρούς, προσεχών διακοπών (Πάσχα, Καλοκαίρι, Χριστούγεννα) αλλά μέχρι τώρα δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ένα τούβλο! Σας υπενθυμίζουμε ακόμα ότι έχουν εδώ και καιρό εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις.
Εστιάζοντας στις απαραίτητες από τον Νόμο διαδικασίες (διαδικασίες συνηθισμένες σε παλαιά δημόσια κτήρια), δυστυχώς, «ξεχνούν» κάτι πολύ σημαντικότερο: την διαχρονική καταπάτηση του Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των παιδιών στην ισότιμη πρόσβαση στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία με απολύτως διασφαλισμένες συνθήκες Υγιεινής. Αυτό το δικαίωμα παραβιάζεται κατά πρώτον από την ύπαρξη μόνο 2 τουαλετών για σχεδόν 100 παιδιά και κατά δεύτερον από την μακρόχρονη “κάλυψη” των, διαρκώς αυξανόμενων, στεγαστικών αναγκών (χωρίς καμία ορατή προοπτική βελτίωσης) στις περιορισμένου μεγέθους και ανθυγιεινές μεταλλικές - προκάτ – αίθουσες!
Για την ιστορία, σας υπενθυμίζουμε ότι πρόβλημα ξεκίνησε, πριν πολλά χρόνια, με την διεύρυνση της σχολικής μας περιοχής (Καμίνια, Τσουκαλαίικα, Θεριανό, Μοιραίικα). Οι αυξημένες στεγαστικές ανάγκες των σχεδόν 100 παιδιών του Δημοτικού ,καλύφθηκαν, τελικά όχι και τόσο, προσωρινά με την προσθήκη 3 προκάτ αιθουσών από τις υπηρεσίες του τέως Δήμου Βραχναιίκων ενώ διαπιστώθηκε η ανάγκη άμεσης επέκτασης των τουαλετών. Όλα αυτά έγιναν μέχρις ότου καθοριστεί η κατάλληλη τοποθεσία και κατασκευαστεί το Νέο Δημοτικό Σχολείο. Η προσπάθεια των υπηρεσιών του Δ. Βραχναιίκων ήταν αξιοθαύμαστα άμεση, όπως πρέπει να είναι οι επεμβάσεις των Δήμων για ανάγκες μικρών παιδιών αλλά, ενδεχομένως λόγω μικρού μεγέθους και δυνατοτήτων, ανολοκλήρωτη!
Το γεγονός ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από τον πρώην Δήμο Βραχναιίκων δεν αποτελεί δικαιολογία αφού ο Δήμος οφείλει να έχει συνέχεια και να καλύπτει άμεσα και ισότιμα τις υποχρεώσεις του προς όλους τους δημότες. Επίσης, δεν υπάρχει δικαιολογία για τον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο της Χώρας, μετά από τόσα χρόνια “προσπαθειών” για μία σχετικά μικρή κατασκευαστική παρέμβαση σε σχολικές εγκαταστάσεις αποκλειστικής – νομικής - ευθύνης του Δήμου, να μην μπορεί να δώσει, με οποιοδήποτε τρόπο, λύση!
Από την πλευρά μας ως Γονείς δεν έχουμε πλέον καμία δικαιολογία για να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε (πολύ κακώς κάναμε υπομονή τόσο καιρό) την καθημερινή επιβάρυνση της υγείας και την υποβάθμιση της αξιοπρέπειας των παιδιών μας! Αν συνυπολογίσουμε την συνολική εγκατάλειψη & υποβάθμιση της περιοχής μας κατά την τελευταία πενταετία, αυτό το θέμα είναι “η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι”! Δεν μπορούμε να δεχθούμε επιπλέον καθυστέρηση στην κατασκευή των τουαλετών πέραν της ημερομηνίας 20 Απριλίου 2015 δηλαδή της ημέρας επιστροφής των παιδιών από τις διακοπές του Πάσχα 2015. Μέχρι την ημέρα αυτή, οι επιπλέον 3 τουαλέτες πρέπει να έχουν κτισθεί (όχι προκάτ ή χημικές) και παραδοθεί (με το κλειδί στο χέρι)!

2) Οδική ασφάλεια μπροστά από τις σχολικές μονάδες της περιοχής μας (1)

Άμεση έξοδος των παιδικών χαρών αλλά και των σχολικών μονάδων
προς την μεγάλης κυκλοφορίας & επικινδυνότητας 
Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου

Όλες σχεδόν οι σχολικές μονάδες της περιοχής μας (το Δημοτικό Σχολείο στα Καμίνια, τα Νηπιαγωγεία Καμινίων & Τσουκαλαιίκων αλλά και το Γυμνάσιο & το Λύκειο στα Βραχναίικα), ο Παιδικός Σταθμός στα Τσουκαλαίικα καθώς και οι Παιδικές Χαρές στα Καμίνια & τα Τσουκαλαίικα έχουν είσοδο ακριβώς μπροστά στη μεγάλης κυκλοφορίας & επικινδυνότητας Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου. Η κυκλοφορία και η επικινδυνότητα πρόκειται να επιδεινωθούν από την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου ενώ η συντήρηση της οδού τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν ανύπαρκτη! Επιβάλλεται λοιπόν η ΑΜΕΣΗ & ΔΙΑΡΚΗΣ εκτέλεση εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης α) στο οδόστρωμα β) στα πεζοδρόμια γ) στις διαβάσεις δ) στα κιγκλιδώματα ε) στο φωτισμό και στ) στις σημάνσεις, τουλάχιστον μπροστά από τους προαναφερθέντες χώρους. Σημαντική βοήθεια στους σχολ. τροχονόμους θα δώσει η τοποθέτηση επιβραδυντικών φαναριών (επαναληπτικά πορτοκαλί) μπροστά από τα σχολεία.

  • Θέματα που πρέπει να υλοποιηθούν …σήμερα
(το αργότερο μέχρι και το καλοκαίρι)!

1) Υλοποίηση εργασιών στα αρκετά παλαιά κτήρια και τα προαύλια των Νηπιαγωγείων της περιοχής μας
1.1) Νηπιαγωγείο Καμινίων:
Προαύλιο Νηπιαγωγείου Καμινίων
  • Βάψιμο τοίχων (δεν έχει γίνει τα τελευταία 10 χρόνια!)
  • Προστασία τοίχων από εισερχόμενη υγρασία
  • Επισκευή / Ανακαίνιση οροφής / ψευδοροφής
  • Συντήρηση, επισκευή & προσαρμογή παιχνιδιών (οργάνων) και διαμόρφωση του προαυλίου στις απαιτήσεις ασφαλείας της Νομοθεσίας του Υπ. Εσωτερικών για χώρους αθλοπαιδιών – παιδικών χαρών.
1.2) Νηπιαγωγείο Τσουκαλαιίκων:
Τουαλέτες, προαύλιο και κτήριο Νηπιαγωγείου Τσουκαλαιίκων
  • Συντήρηση, επισκευή & προσαρμογή παιχνιδιών (οργάνων) και διαμόρφωση του προαυλίου στις απαιτήσεις ασφαλείας της Νομοθεσίας του Υπ. Εσωτερικών για χώρους αθλοπαιδιών – παιδικών χαρών. Λόγω της κοινής χρήσης του προαυλίου με τον νέο Παιδικό Σταθμό (ΙΕ’) και της αναγκαστικής εισόδου αυτοκινήτων, πρέπει να τοποθετηθεί το απαραίτητο από τον Νόμο προστατευτικό κιγκλίδωμα που θα αποτρέπει τυχόν διαφυγή παιδιών προς τα εισερχόμενα αυτοκίνητα.
  • Ακόμα, πρέπει να προγραμματιστεί η κατασκευή 2 W.C., κατάλληλων για νήπια, ακριβώς δίπλα στο κτήριο του Νηπιαγωγείου (τα υπάρχοντα W.C. είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση).
Θερινό Σινεμά Παιδικού Κινηματογράφου, με πολύ ήπιες και οικονομικές επεμβάσεις στο Προαύλιο Νηπιαγωγείου Τσουκαλαιίκων - Παιδικού Σταθμού
Συμπληρωματικά, μαζί με την διαμόρφωση του προαυλίου, σας υπενθυμίζουμε την πρόταση μας για χρήση (κατά τους θερινούς μήνες) μέρους του προαυλίου ως υπαίθριο σινεμά π. χ. παιδικού κινηματογράφου με πολύ ήπιες και οικονομικές επεμβάσεις. Εκτός από τα προφανή οφέλη για την εντελώς στερημένη από πολιτιστικές δράσεις περιοχή μας, μέρος των εσόδων θα μπορεί να δίνεται για ενίσχυση των τοπικών σχολικών μονάδων (του Δημοτικού & των δύο Νηπιαγωγείων) καθώς και του Παιδικού Σταθμού.

2) Παιδικές χαρές & παλαιοί σταθμοί Καμινίων και Τσουκαλαιίκων (1)
Παιδική Χαρά και κτήριο Παλαιού Σταθμού στα Καμίνια
(παρόμοια κατάσταση & στα Τσουκαλαίικα)

Συντήρηση, επισκευή & προσαρμογή παιχνιδιών (οργάνων) και του περιβάλλοντα χώρου στις απαιτήσεις ασφαλείας της Νομοθεσίας του Υπ. Εσωτερικών για χώρους αθλοπαιδιών – παιδικών χαρών. Μας χαροποίησε ιδιαίτερα η πρόσφατη διεκδίκηση και παραχώρηση από τον ΟΣΕ στον Δήμο των σχετικών οικοπέδων και των εντός αυτών κτηρίων των παλαιών σταθμών στα Καμίνια και τα Τσουκαλαίικα. Οι χώροι και τα κτήρια αυτά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τοπικών κοινοτήτων, έχουν εγκαταλειφθεί από τον Δήμο (η προηγούμενη Δημ. Αρχή σκόπευε να… καταργήσει την μοναδική Παιδ. Χαρά στα Καμίνια!) και αποτελούν αισθητικό ρύπο καθώς και κίνδυνο για την δημόσια υγεία και ασφάλεια! Δεδομένου ότι στις κοινότητες μας δεν έχουμε άλλους δημόσιους χώρους αναψυχής και αθλοπαιδιών (το «υπό ανακατασκευή» γήπεδο στα Καμίνια έχει επίσης εγκαταλειφθεί και ερημώσει) επιβάλλεται η άμεση προώθηση των απαραίτητων εργασιών επισκευής, διαμόρφωσης και λειτουργικής αποκατάστασης αυτών των παραμελημένων χώρων.
Παραμελημένο κτήριο Παλαιού Σταθμού στα Καμίνια

Ειδικότερα, τα 2 κτήρια των παλαιών σταθμών είναι πολύτιμα για την αναζωογόνηση της σχεδόν ανύπαρκτης κοινωνικής – πολιτιστικής δραστηριότητας στην περιοχή μας, αλλά δυστυχώς είναι σε άθλια κατάσταση και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα. Το κτήριο του σταθμού στα Καμίνια λειτουργούσε παλαιοτέρα ως Πολιτιστικό Σπίτι Καμινίων και ήταν η βάση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων για τις πολιτιστικές & παραδοσιακές εκδηλώσεις που, βάσει καταστατικού, αποτελούν μέρος των σκοπών του. Η εγκατάλειψη και η παρακμή του κτηρίου σε συνδυασμό με την αδυναμία χρήσης των ήδη ανεπαρκών αιθουσών του Δημοτικού Σχολείου, λόγω της χρήσης μέχρι και της μικρής αίθουσας εκδηλώσεων ως σχολική τάξη, έχουν οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων καθώς και πολλών άλλων δραστηριοτήτων.
Με την ανακατασκευή και την ενοποίηση των εσωτερικών χώρων θα προκύψουν ευμεγέθης χώροι για την, έστω και οριακή, κάλυψη των κοινωνικών – πολιτιστικών αναγκών.
Τέλος, στα κτήρια αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν και άλλες κοινοτικές δραστηριότητες όπως κοινοτικά ιατρεία, κέντρα νεότητας κ.α.

3) Νέο Δημοτικό Σχολείο: Χωροθέτηση & Προγραμματισμός κατασκευής (1) 
Χωροθέτηση και προγραμματισμός κατασκευής του απαραίτητου, εδώ και πολλά χρόνια, Νέου Δημοτικού Σχολείου για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών αναγκών των διαρκώς αυξανόμενων μαθητών, του Δημοτικού και του Ολοήμερου, από τα Καμίνια, τα Τσουκαλαίικα, το Θεριανό και τα Μοιραίικα. Στο υπάρχον Δημοτικό Σχολείο, τα μισά κτήρια πλησιάζουν "αισίως" τα 65 έτη "ζωής" και τα άλλα μισά είναι επί σειρά ετών λυόμενες αίθουσες ενώ οι υπόλοιπες υποδομές είναι ανεπαρκείς ή ανύπαρκτες (τουαλέτες, προαύλιο, αίθουσα εκδηλώσεων, γυμναστήριο κ.α.)!
Παράλληλα, το σχολείο θα μπορεί να εξυπηρετεί κι άλλες ανάγκες των τοπικών μας κοινοτήτων και της Πάτρας, κατά πρώτον με μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων και προαύλιο για κοινωνικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις και κατά δεύτερον με την παράλληλη λειτουργία του ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης για την Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική για εκπαίδευση κι άλλων σχολείων, με βασικό "έκθεμα" το ίδιο το Βιοκλιματικό κτήριο του Νέου Δημοτικού Σχολείου.
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αρ.8 / 29-10-2014 (1) ο Σύλλογος μας καλεί σε συνεργασία τις Τοπικές Κοινότητες Καμινίων – Τσουκαλαιίκων – Θεριανού αλλά και την Δημοτική Αρχή για να συνεχίσουν από κοινού τις διαδικασίες εξεύρεσης κατάλληλου χώρου για το Νέο Δημοτικό Σχολείο και για να καταθέσουν σχετική πρόταση για τη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τον προγραμματισμό κατασκευής του.
Ενδιαφέρουσα & συμφέρουσα επιλογή θα είναι η χρήση τμήματος των απαλλοτριωμένων & δημόσιων εκτάσεων που καταλαμβάνει τώρα η Νέα Εθνική Οδός και θα «απελευθερωθούν» από την μετατόπιση της (είτε γίνει η Νότια χάραξη είτε όχι) λίγο μετά τον κόμβο της ΒΙ.ΠΕ. για την χωροθέτηση του Νέου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής μας.
  • Επέκταση και "απελευθέρωση" των οικισμών Καμινίων & Τσουκαλαιϊκων με ελαφρά μετατόπιση της χάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής παράλληλα με την χάραξη της νέας εθνικής οδού (διπλή κίτρινη & κόκκινη γραμμή).
  • Χρήση τμήματος των απαλλοτριωμένων & δημόσιων εκτάσεων που καταλαμβάνει τώρα η Νέα Εθνική Οδός και θα «απελευθερωθούν» από την μετατόπιση της, για την χωροθέτηση του Νέου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής μας (γαλάζια γραμμοσκιασμένη "τριγωνική" περιοχή).
4) Γεν. Πολεοδομικό Σχέδιο: Επέκταση & Χαρακτηρισμός Οικισμών - Προτάσεις (1)
Ο Δήμος Πατρέων στην Α’ φάση της μελέτης του Γεν. Πολεοδομικού Σχεδίου της Δ.Ε. Βραχναιίκων (με βιαστικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστική ενημέρωση και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες) χαρακτηρίζει τις κοινότητες της σχολικής μας περιοχής (Καμίνια, Τσουκαλαίικα, Θεριανό, Μοιραίικα) ως περιοχές Δευτερεύουσας ή/και Παραθεριστικής κατοικίας, δηλαδή ΠΛΕΟΝ ΟΧΙ αποκλειστικά ΜΟΝΙΜΗΣ - Α' ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ !
Αυτός ο χαρακτηρισμός έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα αφού, όπως αναφέρεται και μέσα στην ίδια την μελέτη (!), υπάρχουν ισχυρές τάσεις αύξησης, ειδικά στα Καμίνια, της οικιστικής ανάπτυξης και μάλιστα με μόνιμη, πλέον, κατοίκηση από παλαιούς παραθεριστές ή νέους κατοίκους από το Κέντρο. Οι μόνιμοι κάτοικοι τείνουν να φτάσουν, αν δεν έχουν ήδη ξεπεράσει, τους 2000 συνολικά, ενώ το καλοκαίρι προστίθενται κατ' ελάχιστον άλλα 1000 άτομα.
Η εν λόγω μελέτη δεν ασχολείται καθόλου με την ανάπτυξη - επέκταση των οικισμών (ουσιαστικά τους “παγώνει”) και των δημόσιων υποδομών τους προς όφελος των ΜΟΝΙΜΩΝ κατοίκων και των ημι - μόνιμων παλαιών παραθεριστών αλλά κατά κύριο λόγο με την «αξιοποίηση» του οικοπέδου του πρώην ΟΕΚ για κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών. Προς «διευκόλυνση» της αξιοποίησης αυτής, ουσιαστικά καταργείται η έννοια της ΜΟΝΙΜΗΣ πρώτης κατοικίας στη περιοχή μας για τις λαϊκές οικογένειες, για τις οποίες ο αρχικός σχεδιασμός των εργατικών κατοικιών στο εν λόγω οικόπεδο προέβλεπε την ενίσχυση της μόνιμης κατοικίας! Είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν οι εξής “στρεβλώσεις”:
  • Υπερπολλαπλάσια & δυσβάστακτη για την λαϊκή οικογένεια αύξηση της φορολογίας των ακινήτων αφού “στα χαρτιά” η παραθαλάσσια περιοχή μας θα φαίνεται, για το Υπ. Οικονομικών της οποιασδήποτε κυβέρνησης, ότι κατοικείται κυρίως από πλούσιους παραθεριστές και όχι από μόνιμους κατοίκους μικρομεσαίων εισοδημάτων!
  • Αποποίηση ή δραστικός περιορισμός της ευθύνης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους για χρηματοδότηση και συντήρηση σχολικών και άλλων δημόσιων υποδομών (δρόμοι, δημ. φωτισμός, παιδ. χαρές, δημ. συγκοινωνίες, αποχέτευση, θαλάσσιο μέτωπο κ.α.) και διευκολύνσεων αφού ο ίδιος ο οικείος Δήμος χαρακτηρίζει την περιοχή (μέσω του Γεν. Πολεοδομικού Σχεδίου) ως ΟΧΙ ΜΟΝΙΜΗΣ - Α' ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ! Λόγω των ιδιαίτερα περιορισμένων πόρων, η Τ.Α. και το Κράτος θα βάλλουν σε... τρίτη μοίρα την περιοχή μας και θα στηρίξουν τις φαινομενικά πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Πάτρας, που χαρακτηρίζονται από τον Δήμο ως περιοχές Α΄ κατοικίας, παρότι οι υποδομές τους είναι, συγκριτικά με τις δικές μας, επιπέδου… Ελβετίας!
Όπως είχε δεσμευτεί το Δημ. Συμβούλιο για μέχρι τον Οκτώβριο 2015, πρέπει να γίνουν συνελεύσεις της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής (σε μεγάλους δημόσιους χώρους κι όχι προσχηματικές συναντήσεις με τους εκάστοτε θαμώνες του καφενείου του χωριού!) μαζί με τα Τοπ. Συμβούλια Καμινίων, Τσουκαλαιίκων, Θεριανού, Βραχναιίκων, Μονοδενδρίου και τον Δήμο για τον καθορισμό ορθότερων παραμέτρων και προτάσεων στη Β1 φάση του Γεν. Πολεοδομικού Σχεδίου, όπως:
  • Χαρακτηρισμός των κοινοτήτων μας ως περιοχές Α' κατοικίας & δευτερευόντως παραθεριστικής
  • Ενσωμάτωση στο Γεν. Πολεοδομικό Σχέδιο συγκεκριμένων προβλέψεων & απαλλοτριώσεων για το Νέο Δημοτικό Σχολείο, δημόσιους χώρους αναψυχής & αθλητισμού, δημόσιες υποδομές (δρόμοι, αποχέτευση, ήπια ανάπτυξη παραλιακού μετώπου κ. α.).
  • Επέκταση των οικισμών για διευκόλυνση της οικιστικής ανάπτυξης. Τα Καμίνια και τα Τσουκαλαίικα “στραγγαλίζονται” από την παράλληλη διέλευση των συγκοινωνιακών δικτύων. Μπορεί π. χ. να διπλασιαστεί η έκταση των 2 οικισμών με ελαφρά μετατόπιση της χάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής παράλληλα με την χάραξη της νέας εθνικής οδού (1), δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη η μελέτη αναβάθμιση της χάραξης της υπάρχουσας γραμμής από την ΕΡΓΟΣΕ (πάλι χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Συναθροίζοντας όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα με (πάρα πολλά και συστηματικά για να είναι τυχαία!) λάθη και παραλήψεις του Δήμου, όπως είναι η συγκοινωνιακή απομόνωση του Δημ. Σχολείου από Αστική Συγκοινωνία και Προαστιακό, έλλειψη αποχετευτικού δικτύου κ.α. (1), καθώς και τις αρνητικές επιδράσεις της Οικονομικής Κρίσης, προκύπτει τεράστια επιδείνωση των συνθηκών και του κόστους καθημερινής διαβίωσης των μικρομεσαίων οικογενειών, μονίμων κατοίκων αλλά και ημι - μόνιμων παραθεριστών. Οι δυσκολίες αυτές θα εξαναγκάσουν τις λαϊκές οικογένειες σε φυγή για να μετατραπεί η περιοχή μας (όπως εμμέσως πλην σαφώς “προδιαγράφει” η μελέτη του Γεν. Πολεοδομικού Σχεδίου με την επιβάρυνση και την έλλειψη οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής για τους μόνιμους κατοίκους) σε ένα “ήσυχο”, από τις φωνές των παιδιών μας, προάστιο της Πάτρας για “λίγους και εκλεκτούς”!
Παρά τις διαχρονικές & ισχυρές ενδείξεις συστηματικής υποβάθμισης της περιοχής μας, δεν επιθυμούμε την σύγκρουση και τις παρασκηνιακές πιέσεις (τα λάθη δεν θα διορθωθούν με το να μιμηθούμε τα λάθη των άλλων που μας έφεραν ως εδώ!). Ως Γονείς είμαστε άνθρωποι της δημιουργίας και γι' αυτό πρώτα από όλα επιθυμούμε να συνεργαστούμε μαζί σας και, εάν γίνεται, να προσφέρουμε ακόμα και εθελοντική εργασία για την υλοποίηση των ΔΙΚΑΙΩΝ (όπως τα είχε χαρακτηρίσει ο κ. Πελετίδης προεκλογικά! (2,3)) ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ! Έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι, μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών, γνήσιοι αγωνιστές για την Δημόσια Υγεία και τις λαϊκές οικογένειες όπως ο κ. Πελετίδης, ο κ. Πελεκούδας, ο κ. Αθανασόπουλος και ο κ. Στάμος θα αντιληφθούν την κρισιμότητα των θεμάτων και θα δώσουν ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΕΙΣ και όχι πάλι ΛΟΓΙΑ & ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ. Αν όμως, παρ' ελπίδα, επικρατήσουν παλιές “σκουριασμένες” απόψεις όπως:
  • υπάρχουν πάνω στα γραφεία του Δήμου στοίβες αιτημάτων (ομολογία αναποτελεσματικότητας;) από περιοχές της Πάτρας με περισσότερο κόσμο (ομολογία ψηφοθηρίας;)”
  • χωρίς κάποιον γνωστό στον Δήμο για να “σπρώξει” τα θέματά σας, δεν κάνετε “δουλειά!”
  • φταίει η κυβέρνηση, το μνημόνιο, η Μέρκελ κλπ (ακόμη και για πολύ μικρά, για το μέγεθος του Δήμου, θέματα ή για θέματα όπως το Γεν. Πολεοδομικό Σχέδιο που απαιτούν μόνο ορθές αποφάσεις;)”
  • δεν υπάρχουν πόροι! (για την υγεία, την ασφάλεια και το μέλλον των παιδιών μας, αλλά για μαζικές εκδηλώσεις διασκεδαστικού χαρακτήρα υπάρχουν!)
τότε κι εμείς θα αναγκαστούμε να σας «τονίσουμε» ότι δεν είμαστε «καλά & ήσυχα παιδιά» αλλά Γονείς με αδικημένα παιδιά!
Ανεξάρτητα όμως του τι έχουν πει και κάνει μέχρι τώρα οι Μεγάλοι (Γονείς, Εκπαιδευτικοί, Κοινότητες & Δήμος) ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ είναι αυτά που τόσα χρόνια ζουν σε ένα υποβαθμισμένο και ανασφαλές περιβάλλον κι ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ “ΕΜΠΕΔΩΣΕΙ” ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ, με ότι αυτό συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας. Είναι γνωστό ότι τα υποβαθμισμένα οικιστικά & σχολικά περιβάλλοντα (σε παλαιά παραμελημένα κτήρια ή ακόμη χειρότερα σε σύγχρονα “τερατώδη” & πολυπληθή σχολικά συγκροτήματα) αποτελούν «εξαιρετικό» υπόβαθρο για την ανάπτυξη αντικοινωνικών συμπεριφορών και ειδικότερα του σχολικού εκφοβισμού (BULLYING), για τον οποίο πολύ κουβέντα έχει γίνει τελευταία αλλά καμία ουσιαστική πράξη από την κοινωνία (κράτος & πολίτες).
Τελικά όμως, Γονείς, Εκπαιδευτικοί, Κοινότητες & Δήμος, παρότι λίγο - πολύ έχουν κάνει φιλότιμες αλλά ανεπιτυχείς προσπάθειες, θα αξιολογηθούν από τα παιδιά μας πολύ αυστηρά με Βαθμό... 
ΑΑΑ, δηλ. Αναποτελεσματικοί - ΆτολμοιΑδιάφοροι!!!


                                                
      Με εκτίμηση,
Ο Γεν. Γραμματέας

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ - ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ




Ο Πρόεδρος
1) Υπόμνημα Απόψεων & Προτάσεων προς τον Δήμο Πατρέων, αρ. πρωτ. 178503/28.11.14 (http://goneis-dim-nip-kaminia.blogspot.com/2014/11/blog-post_8.html)
    2) "Τα ξεχασμένα παιδιά της ντροπής" - Δημοσιεύσεις σε εφημερίδα Πελοπόννησο και internet & απάντηση γραφείου τύπου κ. Πελετίδη για την ανοικτή μας επιστολή προς τους υποψηφίους Δημάρχους (http://goneis-dim-nip-kaminia.blogspot.com/2014/05/blog-post_15.html)
    3) "Τα ξεχασμένα παιδιά της ντροπής" - ανοικτή επιστολή προς υποψηφίους Δημάρχους (http://goneis-dim-nip-kaminia.blogspot.com/2014/05/blog-post.html)
  4) ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗΣ & ΑΜΕΣΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ «Προσθήκη τριών (3) νέων WC και έκδοση σχετικών οικοδομικών αδειών» (υποσελίδα Επιστολές: http://goneis-dim-nip-kaminia.blogspot.gr/p/blog-page_8137.html )









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου