Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για Επιστολή Υπενθύμισης Κρίσιμων Θεμάτων προς Δήμο Πατρέων


Αγαπητοί Γονείς, Εκπαιδευτικοί & Συνδημότες,

Σας ενημερώνουμε ότι αποστείλαμε προς τον Δήμο Πατρέων Επιστολή Υπενθύμισης
(το πλήρες κείμενο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας: http://goneis-dim-nip-kaminia.blogspot.com/2015/03/blog-post.html) με 5 από τα πιο επείγοντα και κρίσιμα θέματα του “Υπομνήματος Απόψεων & Προτάσεων προς τον Δήμο” που ψηφίσαμε στη Γενική μας Συνέλευση στις 29/10/2014 (http://goneis-dim-nip-kaminia.blogspot.com/2014/11/blog-post_8.html). Τα θέματα αυτά αφορούν:
  • την Οδική ασφάλεια μπροστά από τις σχολικές μονάδες και τις παιδικές χαρές της περιοχής μας, (Δράσεις περιορισμού επικινδυνότητας Παλαιάς Εθνικής Οδού, από Βραχναίικα έως και Καμίνια)
  • την Υλοποίηση εργασιών ανακατασκευής & ασφάλειας στα αρκετά παλαιά κτήρια και τα προαύλια των Νηπιαγωγείων Καμινίων & Τσουκαλαιίκων, (επισκευή τοίχων – ασφάλεια προαυλίου)
  • τις Παιδικές χαρές & τους παλαιούς σταθμούς Καμινίων & Τσουκαλαιίκων (ανακατασκευή & λειτουργική αποκατάσταση),
  • την Χωροθέτηση & τον Προγραμματισμό κατασκευής του Νέου Δημοτικού Σχολείου (που θα εξυπηρετεί τις στεγαστικές ανάγκες των διαρκώς αυξανόμενων μαθητών από τα Καμίνια, τα Τσουκαλαίικα, το Θεριανό και τα Μοιραίικα),
  • την Επέκταση & τον Χαρακτηρισμό Οικισμών καθώς και Προτάσεις για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των κοινοτήτων της σχολικής μας περιοχής Καμίνια - Τσουκαλαίικα, Θεριανό - Μοιραίικα (στο οποίο χαρακτηρίζονται ως περιοχές Δευτερεύουσας ή /και Παραθεριστικής κατοικίας, δηλαδή ΠΛΕΟΝ ΟΧΙ αποκλειστικά ΜΟΝΙΜΗΣ – Α΄ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την φορολογία και υλοποίηση / διατήρηση δημόσιων υποδομών).
Επιπλέον, υπενθυμίσαμε το γνωστό πρόβλημα των τουαλετών του Δημοτικού. Παρά τις πολύχρονες διαρκείς & εντατικές προσπάθειες του κ. Διευθυντή και την υποστήριξη του Συλλόγου, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αν και είχε την θέληση, δεν είχε καταφέρει να τις κατασκευάσει. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Δημ. Μέγαρο (στις 24/3/2015) για τον προγραμματισμό συνάντησης με την νέα Δημοτική Αρχή, τις Κοινοτικές & τις Σχολικές Αρχές, είχαμε μία πρώτη συνάντηση με τον ΑντιΔήμαρχο Παιδείας κ. Αθανασόπουλο ο οποίος μας διαβεβαίωσε προφορικά ότι, “πάση θυσία”, η διαδικασία των τουαλετών θα επιταχυνθεί από το Πάσχα και θα ολοκληρωθεί μέχρι το Καλοκαίρι. Επίσης, από την τοπική Κοινότητα Καμινίων πληροφορηθήκαμε ότι συνεργεία του Δήμου επισκέφθηκαν τα Καμίνια και τα Τσουκαλαίικα για να προγραμματίσουν την ανακατασκευή των παιδικών χαρών και των κτηρίων των σταθμών. Ο σταθμός στα Καμίνια ήταν και η βάση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων για τις, βάσει καταστατικού του, πολιτιστικές & παραδοσιακές εκδηλώσεις του (Χορευτικό τμήμα) τις οποίες θα μπορέσει, Θεού θέλοντος και Δήμου επιτρέποντος, να ξεκινήσει πάλι!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αυτές οι δηλώσεις και οι κινήσεις του Δήμου κρίνονται ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ, ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ & ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ γι' αυτό και τις επικροτούμε και θα τις υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο, περιμένοντας πάντα να δούμε χειροπιαστά αποτελέσματα! Εξάλλου, και ο κ. Πελετίδης είχε χαρακτηρίσει ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ τα αιτήματά μας ως ΔΙΚΑΙΑ!
ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ότι κάτι αλλάζει (επιτέλους!) και ο Δήμος θα εργαστεί πιο εντατικά σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που θα έχει Καταλυτική Σημασία για την αποτελεσματικό-
τητα των μέχρι τώρα εντατικών ενεργειών των Εκπαιδευτικών, των Γονέων και των Κοινοτήτων.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προσκλήσεις & Ανάγκη για Δημόσιο Διάλογο – Δράσεις

Η διαχρονική συσσώρευση λαθών & παραλήψεων κατά την ενσωμάτωση “ακριτικών” περιοχών, όπως η δική μας, στον διευρυμένο Δήμο Πατρέων, μαζί με τις αρνητικές επιδράσεις της Οικονομικής Κρίσης, κάνουν αναγκαία την ενεργοποίηση ή την εντατικοποίηση (όπου είναι ήδη ενεργός) του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ αλλά και ΔΡΑΣΕΩΝ για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ΑΣΦΑΛΕΙΑ, την ΥΓΕΙΑ, την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ των ΠΑΙΔΙΩΝ μας τα οποία είναι το ΜΕΛΛΟΝ της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ μας! Είναι αναγκαία η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ κατά το δυνατόν ΟΛΩΝ, ανεξάρτητα επαγγελματικής ή διοικητικής ιδιότητας, κυρίως με την ιδιότητα του ΓΟΝΕΑ ή γενικότερα του μέλους των ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ που αποτελούν τα “κύτταρα” του οργανισμού της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ μας!
Ο Σύλλογος μας έχει ήδη προσκαλέσει (και περιμένει!) τις Κοινότητες και τον Δήμο σε ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ & ΔΡΑΣΕΙΣ για:α) την αναζήτηση χώρου για το Νέο Δημοτικό Σχολείο (πρόταση χρήσης δημόσιας έκτασης μετά τον κόμβο ΒΙ.ΠΕ.), β) την βελτίωση & την κατάθεση προτάσεων για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο 2015), γ) την παραλλαγή της χάραξης του νέου αυτοκινητόδρομου, τουλάχιστον για τα 5χλμ. του στενότερου τμήματος σε Τσουκαλαίικα & Καμίνια, δ) την βελτίωση της χάραξης της, υπό μελέτη, νέας Σιδηρ. Γραμμής που μαζί με την Παλαιά Εθν. Οδό κυριολεκτικά θα φράζουν, από Παραλία έως και Καμίνια, οικισμούς, σχολεία, παιδ. χαρές, πλατείες κ.α.
ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ για την υλοποίηση των παραπάνω είναι το γεγονός ότι οι Γονείς, οι Εκπαιδευτικοί, οι Κοινότητες αλλά και ο Δήμος της Πάτρας έχουν να επιδείξουν μεγάλο ΣΘΕΝΟΣ, ΤΟΛΜΗ & ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ όπως π.χ. είδαμε εσχάτως με την πρωτοβουλία Γονέων και την συμμετοχή (όσοι είχαν την δυνατότητα) στο Παιδικό Καρναβάλι! Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι απαραίτητα για να ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ τις συνήθεις – νηπιακού επιπέδου - παγίδες που μπορούν να “βαλτώσουν” τις εξελίξεις στις διαρκείς συλλογικές προσπάθειες και τον δημόσιο διάλογο των ΜΕΓΑΛΩΝ όπως είναι:
α) η «βελτίωση» της προσωπικής, υπαλληλικής, κομματικής «εικόνας» και σχέσης
β) η αέναη, ανούσια και αντιπαραγωγική υπενθύμιση του ποιος έχει υπάρξει, μέχρι και σήμερα, περισσότερο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ, ΤΟΛΜΗΡΟΣ και ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ από τους άλλους για αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.
γ) η αντίληψη ότι «ΕΓΩ μέσα στο σπίτι μου ή/και την θέση εργασίας μου τα έχω όλα τακτοποιημένα και σωστά και δεν νοιάζει τι γίνεται δίπλα ή στην κοινότητα!». Οι ίδιοι άνθρωποι βέβαια διαμαρτύρονται εντόνως όταν η τοπική Κοινωνία, η Κοινότητα ή ο Δήμος δεν λύνει το δικό τους πρόβλημα!
δ) η αντίληψη ότι όταν κάποιος προτείνει κάτι που ναι μεν είναι σωστό αλλά δεν προλάβαμε να το προτείνουμε εμείς, τον «διακόπτουμε δια παντός» με την έκφραση «νομίζεις ότι εσύ είσαι πιο ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ από εμάς ή ότι δεν το είχαμε σκεφτεί κι εμείς;» κι έτσι δεν αλλάζει, πάλι, ΤΙΠΟΤΑ!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Μεγαλύτερο από όλα τα Προβλήματα για το Μέλλον της Κοινωνίας
«Να μην απογοητευτούν τα ΠΑΙΔΙΑ μας!»
Λόγω του ότι τα ΠΑΙΔΙΑ βιώνουν ΠΡΩΤΑ και περισσότερο απ’ όλους τους ΜΟΝΙΜΟΥΣ κατοίκους τις αρνητικές συνέπειες της Οικ. Κρίσης & αυτών των κρίσιμων θεμάτων, μεγαλώνοντας θα «εμπεδώνουν» σιγά - σιγά το αίσθημα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ. Ειδικότερα, η καθημερινή διαβίωση σε ένα διαρκώς υποβαθμιζόμενο οικιστικό περιβάλλον ισοδυναμεί με καθημερινό «ράπισμα» που επιβαρύνει την ψυχολογική κατάσταση και την συμπεριφορά ΠΑΙΔΙΩΝ & ΜΕΓΑΛΩΝ!

Είναι ιδιαίτερα ΘΕΤΙΚΟ ότι οι ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ Εκπαιδευτικών, Γονέων αλλά και των Κοινοτήτων με τις λιγοστές δυνάμεις που έχουν, ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ έχουν περιορίσει καθοριστικά τις όποιες αρνητικές επιδράσεις στη ζωή των ΠΑΙΔΙΩΝ. Ειδικότερα, στις Σχολικές Μονάδες, οι προσπάθειες των Εκπαιδευτικών έχουν διαμορφώσει και διατηρούν ανεπηρέαστο το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης! Επιπλέον, παρά τις ελλείψεις σε συγκοινωνίες, δημόσιους χώρους, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α., το επίπεδο κοινωνικής συνοχής παραμένει υψηλό!

Αν όμως ΠΑΡ’ ΕΛΠΙΔΑ η νέα Δημοτική Αρχή ΔΕΝ μπορέσει να ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ, πιστεύουμε όχι επειδή δεν υπάρχει η θέληση, στον Καταλυτικό της Ρόλο για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των προοπτικών στις κοινότητες της περιοχής μας (αλλά και πολλών άλλων περιοχών της Πάτρας), η συνεπαγόμενη ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ θα γιγαντωθεί και το αίσθημα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ δεν θα μπορεί εύκολα να περιοριστεί! Θα είναι πλέον, δυστυχώς, ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ και η ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ των ΠΑΙΔΙΩΝ προς τους κοντινότερους, και τους μόνους ορατούς για αυτά, διαμορφωτές της καθημερινότητάς τους δηλ. τους Γονείς και τους Εκπαιδευτικούς. Αυτό φυσικά θα είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΔΙΚΟ αφού αυτοί καταβάλλουν καθημερινά τις περισσότερες προσπάθειες κι έχουν το λιγότερο ή καθόλου φταίξιμο! Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ΠΑΙΔΙΑ τα ενδιαφέρει κυρίως αυτό που βιώνουν στο ΠΑΡΟΝ και έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο ΜΕΛΛΟΝ ενώ λίγη σημασία δίνουν για την... υστεροφημία των Μεγάλων, όσο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ, ΤΟΛΜΗΡΟΙ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ κι αν έχουν υπάρξει!

ΕΥΤΥΧΩΣ όμως έχουμε το απαραίτητο ΣΘΕΝΟΣ & την ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑ για να δράσουμε ΕΓΚΑΙΡΩΣ & ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, Γονείς, Εκπαιδευτικοί, Κοινότητες, Δήμος, ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ με μοναδικό στόχο ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ της ΠΑΤΡΑΣ!
Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου