Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Νόστιμες, Υγιεινές, Δοκιμασμένες και ... Νηστίσιμες Συνταγές από τον Στέλιο Παρλίαρο - http://www.steliosparliaros.gr/ygieina/gia-energeia





Μπάρες με ταχίνι και σοκολάτα

mpares-taxini-sokolata

Υλικά


  • 250 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 250 γρ. ταχίνι
  • 100 γρ. μέλι

Μερίδες: 600 γρ. (περίπου 8 μερίδες), Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 2 ώρες


Λιώνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο επάνω από μία κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) ή σε φούρνο μικροκυμάτων (στα 500-600 W για μερικά λεπτά). Προσθέτουμε το ταχίνι και το μέλι και ανακατεύουμε καλά έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Ακουμπάμε ένα τετράγωνο τσέρκι διαστάσεων 17 x 17 εκ. και ύψους 2 εκ. επάνω σε μια λαδόκολλα και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου για 2 ώρες τουλάχιστον. Κόβουμε σε λεπτά, μακρόστενα κομμάτια.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σιμιγδαλένιος χαλβάς με λεμόνι

xalvas

Υλικά

  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 120 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 150 γρ. αμύγδαλα λευκά , ολόκληρα
  • 400 γρ. νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • κανέλα για πασπάλισμα

Μερίδες: 6, Προετοιμασία: 50΄, Αναμονή: 1 ώρα

Ρίχνουμε το λάδι, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα για 30-40 λεπτά. Το αργό καβούρδισα είναι που κάνει το χαλβά λευκό. Ζεσταίνουμε σε μια άλλη κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι αυτή να λιώσει. Μόλις συμβεί αυτό αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και αδειάζουμε το σιρόπι αργά μέσα στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια κουτάλα, προσέχοντας να μην καούμε γιατί θα πιτσιλάει. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να γίνει ένα σφιχτό και στεγνό μείγμα που ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αδειάζουμε το χαλβά σε μια φόρμα της αρεσκείας μας ή σε ατομικά φορμάκια και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Νηστίσιμη τούρτα με σοκολάτα και ταχίνι


nistisimi-tourta-sokolata-taxini

Υλικά

Μπισκότο
  • 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 50 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
  • 50 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο)
Κρέμα
  • 200 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
  • 200 γρ. ταχίνι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
  • κακάο για πασπάλισμα


Μερίδες: 10, Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 25΄, Αναμονή: 3-4 ώρες
Μπισκότο
Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το χυμό πορτοκαλιού σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σκόνη αμυγδάλου, την άχνη, το κορν φλάουρ και το ξύσμα. Προσθέτουμε την λιωμένη κουβερτούρα και ομοιογενοποιούμε πολύ καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ., το οποίο έχουμε ακουμπήσει στη λαμαρίνα του φούρνου, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C-170°C για 25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε με προσοχή.
Κρέμα
Ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκαλιού και μόλις βράσει τον αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομοιογενοποιούμε πολύ καλά και μόλις λιώσει η σοκολάτα προσθέτουμε το ταχίνι και το ξύσμα.
Συναρμολόγηση
Ξανατοποθετούμε το μπισκότο σε καθαρό τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. και από πάνω αδειάζουμε την κρέμα. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο να κρυώσει καλά για περίπου 3 ώρες και αφαιρούμε το τσέρκι. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κακάο και σερβίρουμε.
Tip
Η τούρτα αυτή δεν περιέχει αλεύρι ούτε άλλα υλικά που περιέχουν γλουτένη, επομένως είναι κατάλληλη για όσους πάσχουν από τη νόσο Κοιλιοκάκη. Αν ανήκετε σε αυτούς ή αν πρόκειται να προσφέρετε το γλυκό σε κάποιον πάσχοντα, φροντίστε να προμηθευτείτε κορν φλάουρ και άχνη ζάχαρη από καταστήματα που πουλάνε προϊόντα χωρίς γλουτένη, ελέγχοντας ότι αυτά φέρουν την ειδική επισήμανση. Έτσι μόνο μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν έχουν παραχθεί ή συσκευαστεί σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται άλευρα, όπου είναι πιθανό να «επιμολυνθούν» από τη γλουτένη άλλων προϊόντων. Υπενθυμίζουμε ότι ακόμη και ίχνη αυτής π.χ. από ένα ψίχουλο ψωμιού, μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στους πάσχοντες.

- See more at: http://www.steliosparliaros.gr/ygieina/xoris-glouteni/nistisimi-tourta-sokolata-taxini/#sthash.ls51Xq8e.dpuf
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Άλειμμα σοκολάτας με ταχίνι

aleimma-sokolatas

Υλικά

  • 150 γρ. ταχίνι
  • 50 γρ. μέλι
  • 40 γρ. σουσαμέλαιο
  • 50 γρ. κουβερτούρα 60%-70% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακό

Βάρος: 340 γρ., Προετοιμασία: 10΄
Ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι και το σουσαμέλαιο. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και στο τέλος το βούτυρο. Διατηρούμε το άλειμμα σε ένα βάζο στο ψυγείο, αλλά πριν αλείψουμε στο ψωμί μας θα πρέπει να το αφήσουμε να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Νόστιμες, Υγιεινές, Δοκιμασμένες και ... Νηστίσιμες Συνταγές από τον Στέλιο Παρλίαρο - http://www.steliosparliaros.gr/ygieina/gia-energeia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου