Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Πάτρα: Ξεκίνησαν οι επισκέψεις μαθητών στο "Σπίτι του Νερού" - Άρθρο του thebest.gr

Πάτρα: Ξεκίνησαν οι επισκέψεις μαθητών στο "Σπίτι του Νερού" Το Κέντρο Πληροφόρησης  για την εξοικονόμηση του νερού, βρίσκεται πλάι από τη δεξαμενή του κάστρου της Πάτρας
ΣΧΟΛΙΟ
Ένα από τα βασικότερα θέματα του υπομνήματος που ψηφίστηκε κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ήταν η εύρεση κατάλληλου χώρου, η χωροθέτηση του στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και η υλοποίηση του Νέου Δημοτικού Σχολείου ως πρότυπη μονάδα Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής. Προτείναμε επίσης το σχολείο να λειτουργεί και ως Κέντρο Πληροφόρησης για την Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική για τάξεις και άλλων σχολείων της ευρύτερης περιοχής με βασικό έκθεμα το ίδιο το κτήριο του σχολείου που τόσο κατά τον σχεδιασμό του, όσο και κατά την "χρήση" του από τους μαθητές θα ακολουθεί τις αρχές της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής & Διαβίωσης. Ακόμα θα παρέχεται πληροφόρηση, με πολλούς τρόπους όπως πίνακες ενημέρωσης, φυλλάδια, ιστοσελίδα που θα διαχειρίζονται τα μεγαλύτερα παιδιά κ.α, για την βιώσιμη - περιβαλλοντική - διαβίωση καθώς και για το φυσικό περιβάλλον και τις πεζοπορικές - ποδηλατικές διαδρομές της περιοχής (Καμίνια -Τσουκαλαίικα - Θεριανό - Μοιραίικα).

Το Κέντρο Πληροφόρησης για την εξοικονόμηση του νερού, βρίσκεται πλάι από τη δεξαμενή του κάστρου της Πάτρας

Οι ξεναγήσεις μαθητών στο «Σπίτι του Νερού» (Water House) έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ είναι ανοικτό σε όλους τους δημότες που επιθυμούν να ενημερωθούν για την βιώσιμη διαχείριση του πολυτιμότερου δημόσιου και κοινωνικού αγαθού
Ήδη έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις για μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας περίπου στο 70% των διαθέσιμων ημερομηνιών μέχρι το τέλος του 2014.
Το Κέντρο Πληροφόρησης  για την εξοικονόμηση του νερού, βρίσκεται πλάι από τη δεξαμενή του κάστρου της Πάτρας , Παπαδιαμαντοπούλου 19, και δημιουργήθηκε  από την ΑΔΕΠ  Α.Ε. στο πλαίσιο  του έργου “Water  Saving for the Development – Εξοικονόμηση νερού για  την ανάπτυξη” του  Διασυνοριακού Προγράμματος  Ελλάδα  -  Ιταλία 2007-2013.
Μέσα από δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, εκδηλώσεων  και νέων  συμβουλευτικών  υπηρεσιών, που θα απευθύνονται στους πολίτες – καταναλωτές και στους επαγγελματίες που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων, οι επισκέπτες λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες –μεταξύ άλλων- για την ιστορία του νερού στην Πάτρα και την διαχείριση των υδατικών πόρων σήμερα.
Οι πληροφορίες που λαμβάνουν οι φυσικοί επισκέπτες του Κέντρου είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, η αξιοποίηση του νερού πρέπει να  σχεδιάζεται, να υλοποιείται και να ελέγχεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών για φθηνό και ποιοτικό νερό.
Επίσης, μέσα από την ξενάγηση γίνεται αντιληπτό γιατί το νερό πρέπει να παραμείνει δημόσιο/κοινωνικό αγαθό, αφού οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησής του θα επιφέρει αύξηση του τιμολογίου.
Τα θέματα που αναδεικνύονται είναι: α. Νερό Δομικό – Νερό ζωτικό, πρωταγωνιστής της ζωής , β. Νερό αντανακλάσεις στο χρόνο – Από τη  παλαιολιθική εποχή μέχρι τη νεότερη και σύγχρονη εποχή, γ. Η ιστορία του νερού στη Πάτρα, δ. Νερό καθαρό – Νερό για κάθε χρήση, ποιότητα και χρήσεις του νερού, ε. Ύδωρ νεαρό ή απλώς νερό – νερό και  πολιτισμός, στ. Νερό διαχείριση – Νερό ατομική ευθύνη, ζ. Νερό -  αγωγή  και εκπαίδευση.
Όλα τα παραπάνω  αναδεικνύονται μέσα από σύγχρονο εκθεσιακό υλικό και μέσα ερμηνείας περιβάλλοντος (Πολυθέαμα, Βίντεο, εκθεματικές επιφάνειες) μαζί με  πλήρες  εκπαιδευτικό υλικό για  τους επισκέπτες και μαθητές (φύλλα εργασίας, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, παροιμίες, επιδαπέδιο και επιτραπέζιο παιχνίδι φιδάκι, όλα αυτά με θέμα αποκλειστικά το νερό και την εξοικονόμησή του). Παράλληλα, το «Σπίτι του Νερού» αναδεικνύεται σε μια σταθερή δομή διακίνησης της γνώσης μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων , σεμιναρίων  και δημόσιων  εκδηλώσεων. Με τον τρόπο αυτό  θα  ενισχύσει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την προώθηση καινοτόμων γνώσεων  και  εμπειριών, τέλος  θα  θεμελιώσει ένα δίκτυο συνεργασιών για τη παρακολούθηση των διεθνών διεργασιών στο νερό και την βιώσιμη διαχείρισή του.
Ο συνολικός  χρόνος   που   απαιτείται   για    την    υλοποίηση   των   παραπάνω είναι περίπου δυόμισι ώρες.
Κύριες δραστηριότητες του Κέντρου Πληροφόρησης  για την εξοικονόμηση του νερού είναι:
  • Προσέλκυση, υποδοχή, ξενάγηση επισκεπτών και  ενημέρωση
  • Προώθηση και υποστήριξη της αειφόρου διαχείρισης του νερού  στα σχολεία
  • Διακίνηση ενημερωτικού υλικού
  • Διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων, εκδηλώσεων
  • Προβολή των    δράσεων  του Δήμου Πατρέων και των Όμορων Δήμων, σχετικά με τη διαχείριση του νερού
  • Σχεδιασμός και οργάνωση προγραμμάτων εθελοντών
Για τις οργανωμένες επισκέψεις σχολείων θα  τηρηθεί  αυστηρά σειρά  προτεραιότητας,  με βάση τις δηλώσεις που θα υποβληθούν. Πληροφορίες: ΑΔΕΠ Α.Ε., Τμήμα Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης για περισσότερες πληροφορίες     (Κων/νος  Κωνσταντακόπουλος, τηλ. 2610361747 ,  2610361744,  Φαξ 2610361749  και στο e-mail : konstada@adep.gr)  και στη σελίδα https://www.facebook.com/water.house.patras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου