Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Επισκευή, υγρομόνωση & βαφή αίθουσας Νηπιαγωγείου Καμινίων και παλαιάς αίθουσας Δημοτικού Σχολείου Καμινίων - Επιστολή προς Σχολική Επιτροπή Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πατρέων & Δ/νση Αρχιτεκτονικού Έργου


Αγαπητή κα. Πρόεδρε & αγαπητά μέλη της Σχολικής Επιτροπής

Οι Γονείς και τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Καμινίων, της Σχολικής Περιοχής Καμινίων, Τσουκαλαιίκων, Θεριανού και Μοιραιίκων, νιώθουμε την ανάγκη, να σας εκφράσουμε τα εξής:
Πρώτα απ’ όλα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής για την καθοριστική συμβολή σας στη λύση του χρόνιου προβλήματος υγιεινής που βίωναν καθημερινά τα παιδιά μας με την υλοποίηση των 3 επιπλέον W.C. στο Δημοτικό Σχολείο Καμινίων. Οι τουαλέτες αυτές, που ολοκληρώνονται σύντομα, μαζί με τις (μόνον) 2 υπάρχουσες θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες υγιεινής και αξιοπρέπειας για τα παιδιά μας.
Κατά δεύτερον, ως πολίτες αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τις δυσκολίες, τις ελλείψεις υλικών και ανθρώπινων πόρων και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο Δήμος Πατρέων λόγω της οικονομικής κρίσης και της Καλλικρατικής Ενοποίησης. 
Όμως ως Γονείς οφείλουμε να τονίζουμε και να σας υπενθυμίζουμε θέματα που αφορούν την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των παιδιών μας στο σχολικό περιβάλλον.
Λόγω των δυσκολιών που προαναφέραμε, παρατηρείται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό έλλειψη συντηρήσεων – ανακατασκευών - επεμβάσεων σε κτήρια & προαύλια των μονάδων της Σχολικής μας Περιοχής (Δημοτικό Σχολείο Καμινίων - Νηπιαγωγεία Καμινίων & Τσουκαλαιίκων). Μέχρι τώρα, με την εθελοντική εργασία & προσφορά διευθυντών, εκπαιδευτικών και γονέων, είχαν πραγματοποιηθεί κάποιες μικρές επεμβάσεις και συντηρήσεις (π.χ. κλειδαριές, φρεσκάρισμα τοίχων, καλωδιώσεις δικτύου υπολογιστών κ.α.) . Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης περιόρισε δραματικά την δυνατότητα για την πραγματοποίηση τέτοιων επεμβάσεων. Γι’ αυτό όλο το «βάρος» της συντήρησης των σχολικών υποδομών «πέφτει» αποκλειστικά εκεί που θεσμικά ανήκει, δηλαδή στην Πολιτεία.
Στο Δημοτικό Σχολείο Καμινίων, που εξυπηρετεί οριακά τις ανάγκες των διαρκώς αυξανόμενων μαθητών (που φοιτούν στο Δημοτικό και στο Ολοήμερο) από τα Καμίνια, τα Τσουκαλαίικα, το Θεριανό και τα Μοιραίικα, τα μισά κτήρια πλησιάζουν "αισίως" τα 65 έτη "ζωής" ενώ τα άλλα μισά είναι επί σειρά ετών λυόμενες αίθουσες. Οι υπόλοιπες κτιριακές υποδομές είναι ανεπαρκείς (αίθουσα υπολογιστών) ή ανύπαρκτες (γυμναστήριο, αίθουσα εκδηλώσεων & δραστηριοτήτων κ.α.).
Στα Νηπιαγωγεία Καμινίων και Τσουκαλαιίκων τα κτήρια και τα προαύλια είναι εξίσου παλαιά και απαιτούνται εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης.
Παρότι, όπως καταλαβαίνεται, οι ανάγκες είναι πολλές, επιλέξαμε να σας τονίσουμε τα δύο πιο επιβαρυντικά, για την υγεία των παιδιών, προβλήματα που χρίζουν άμεσης επέμβασης. Συγκεκριμένα:

A) Στο Νηπιαγωγείο Καμινίων, η μοναδική αίθουσα του (διαστάσεων περ. 5Χ10 μ.) δεν έχει βαφεί και συντηρηθεί εδώ και μία δεκαετία! Κατά τον τελευταίο Χειμώνα, η αυξημένη υγρασία του αέρα σε συνδυασμό με εισερχόμενη, από τους εξωτερικούς τοίχους, υγρασία και με την αποκλειστική χρήση κλιματιστικών μονάδων διαιρούμενου τύπου (split) για την θέρμανση του χώρου (δεν υπάρχει εγκατάσταση καλοριφέρ) οδήγησαν:
  • στην εμφάνιση έντονης υγρασίας που έχει «φτάσει» μέχρι το ύψος του κεφαλιού των νηπίων!
  • στην έντονη φθορά των τοίχων και πτώση κομματιών από σοβάδες.
  • στην επιβάρυνση της υγείας νηπίων με αυξημένη ευαισθησία.
Κατά συνέπεια, απαιτούνται άμεσες ενέργειες με την παρακάτω σειρά προτεραιότητας:
  1. Αντιμετώπιση της εισερχόμενης, από τους εξωτερικούς τοίχους, υγρασίας με τις κατάλληλες τεχνικές εργασίες (υγρομόνωση).
  2. Επισκευή των φθορών στους τοίχους (επισκευή σοβάδων).
  3. Βαφή των τοίχων.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα το έχουμε ήδη αναφέρει, μαζί με άλλα κρίσιμα θέματα, στην Δημοτική Αρχή σε επιστολή μας με αρ. πρωτ. 60635 / 22-5-2015 ενώ η υπεύθυνη Νηπιαγωγός κα. Μπάστα Βασιλική έχει καταθέσει σχετικό αίτημα (αρ. πρωτ. Νηπιαγωγείου Καμινίων 61 / 5-5-2015).
Β) Στο Δημοτικό Σχολείο Καμινίων, η μία από τις τρεις παλαιές αίθουσες (ηλικίας άνω 50 ετών & διαστάσεων περ. 4Χ8 μ.) δεν έχει βαφεί και συντηρηθεί για παραπάνω από 10 χρόνια! Κατά τον τελευταίο Χειμώνα, για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε για το Νηπιαγωγείο Καμινίων, εμφανίστηκαν παρόμοια φαινόμενα φθορών και υγρασίας στο μεγαλύτερο μέρος των τοίχων. Είναι λοιπόν αναγκαία η άμεση εκτέλεση παρόμοιων εργασιών.

Όπως προαναφέραμε, κατανοούμε απόλυτα την έλλειψη χρόνου καθώς και υλικών και ανθρωπίνων πόρων του Δήμου γι' αυτό και σας προτείνουμε την εκτέλεση αυτών των μικρών σε έκταση (αλλά πολύ σημαντικών) εργασιών παράλληλα με τις εργασίες ολοκλήρωσης των 3 τουαλετών του Δημοτικού Σχολείου Καμινίων.

Σας ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά για την φροντίδα σας για τα πολύ σημαντικά, για την υγεία των παιδιών μας, θέματα και σας δηλώνουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε με τις εθελοντικές μας προσπάθειες στην ολοκλήρωση των απαραίτητων επεμβάσεων.



Με εκτίμηση,



Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Γονέων & Κηδεμόνων
Δημοτικού Σχολείου &
Νηπιαγωγείου Καμινίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου