Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Συγκροτείται ομάδα πρωτοβουλίας για τη νότια χάραξη της Πατρών - Πύργου - Άρθρο του pelop.gr

Συγκροτείται ομάδα πρωτοβουλίας για τη νότια χάραξη της Πατρών - Πύργου


Συγκροτείται ομάδα πρωτοβουλίας για τη νότια χάραξη της Πατρών - Πύργου - Άρθρο του pelop.gr

Στο πολιτιστικό κέντρο Βραχναίικων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τη δημοπρατούμενη χάραξη για το τμήμα της Ολυμπίας οδού Μιντιλόγλι - Κ. Αχαΐα. Σ΄αυτή πήραν μέρος εκατοντάδες πολίτες, τόσο από τα Βραχναίικα- Τσουκαλέικα - Καμίνια- Άνω και Κάτω Αλισσό και Κ. Αχαία. Η πρωτοβουλία ανήκε σε ομάδα πολιτών και υποστηρίχθηκε από τους Δήμους Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας, αλλά και άλλους φορείς της περιοχής. Συμμετείχαν επιπλέον οι βουλευτές Βασίλης Χατζηλάμπρου και Μαρία Κανελλοπούλου καθώς και εκπρόσωπος του Νίκου Τσούκαλη. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ανδρέας Κατσανιώτης (πρώην ΓΓ Ενημέρωσης και πολιτευτής της ΝΔ), Γεράσιμος Φεσιάν, Παναγιώτης Λαλιώτης.
Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου. Οι αντιδήμαρχοι Πατρέων Παύλος Στάμος, Δημήτρης Πελεκούδας και Δυτικής Αχαΐας Θανάσης Ραφτακόπουλος και Σπύρος Τραχάνης. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Πάτρας Ανδρέας Παπανικήτας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δ. Πατρέων Κώστας Σπαρτινός, Χρήστος Πατούχας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Αναστασία Τσαλαμιδά, Ουρανία Μπίρμπα. Οι δημοτικοί Σύμβουλοι του δήμου Δ. Αχαΐας Άγγελος Στεργιόπουλος και Παναγιώτης Κουνάβης. Ο πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας Λάζαρης Ανδρέας. Οι πρώην περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος και Θρασύβουλος Μαυρομάτης. Πρόεδροι τοπικών συμβουλίων και τοπικοί σύμβουλοι , ο κ. Γ. Τζόβολος κ.α.
Ομόφωνα δηλώθηκε η αντίθεση των κατοίκων αλλά και των θεσμικών φορέων της περιοχής , όπως εξάλλου έχει φανεί και από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Δήμων, στην υπάρχουσα χάραξη καθότι αυτή θα αποβεί εις βάρος της περιοχής καταστρέφοντας αυτήν πολεοδομικά, χωροταξικά, οικιστικά , αναπτυξιακά αλλά και θίγοντας τον θεσμοθετημένο αρχαιολογικό χώρο ΓΑΛΑΡΙΑ-ΑΧΛΑΔΑ-ΣΚΑΓΙΑ.
Διατυπώθηκε η βεβαιότητα πως αργά ή γρήγορα το κράτος θα τοποθετήσει διόδια αποκοπής της πρωτεύουσας πόλης των Πατρών από την επαρχία της.
Διατυπώθηκε το αίτημα εδώ και τώρα να δημοπρατηθεί το έργο από την Κ. Αχαΐα μέχρι Πύργο - Τσακώνα ως έχει και το τμήμα Μιντιλόγλι - Κ. Αχαΐα να «παγώσει». Ταυτόχρονα να συνταχθεί νέα μελέτη για τη νότια χάραξη ως η προμελέτη Σουφλιά, ώστε να συνδέεται η Ολυμπία οδός με την ΒΙΠΕ, χωρίς να θίγει κατοικημένες περιοχές.
Ο υπάρχων δρόμος, η λεγόμενη ΝΕΟ, να αναπτυχθεί ως παλαιό εθνικό δίκτυο, με παράπλευρους ποδηλατοδρόμους και χώρους πεζοπορίας και αναψυχής στα τμήματα εκείνα που έχουν απαλλοτριωθεί. Η μελέτη της χάραξης και η κατασκευή αυτής της νότιας χάραξης, μπορεί να γίνει και σε δεύτερο χρόνο, αν τα οικονομικά του κράτους δεν το επιτρέπουν για άμεση κατασκευή.

Η εμμονή της κυβέρνησης στην τωρινή χάραξη θα μας βρει κάθετα αντίθετους και εχθρικούς, καθότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συντελεστεί ένα τέτοιο ανοσιούργημα. Γίνεται κάλεσμα σε συστράτευση των κατοίκων των θιγόμενων περιοχών αλλά και να συμπαραταχθούν οι θεσμικοί φορείς της περιοχής και βέβαια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως καθ' ύλην υπεύθυνο θεσμικό όργανο που εκφράζει τα συμφέροντα της περιοχής σε επίπεδο περιφέρειας.

Για την επίτευξη των παραπάνω συγκροτήθηκε ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΧΑΡΑΞΗ αποτελούμενη από τους:
ΒΡΑΚΑΤΣΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ
ΚΟΥΝΑΒΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑ
ΠΑΠΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΠΟΥΛΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
ΠΟΥΛΙΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΣΠΑΝΟΣ ΝΕΟΚΛΗΣ
ΣΠΑΡΤΙΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΕΥΡΙΒΙΑΔΗΣ

ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΤΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου