Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

"Φιλοσοφία με παιδιά", εκδήλωση με ομιλήτρια την Λέκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών Ρένια Γασπαράτου

24/03/2014 14:50
Ομιλήτρια θα είναι η Λέκτoρας του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, Ρένια Γασπαράτου, η οποία θα παρουσιάσει μια εισαγωγή στη «Φιλοσοφία με Παιδιά», ένα εκπαιδευτικό κίνημα με αίτημα την εισαγωγή της φιλοσοφίας, υπό μορφή φιλοσοφικών συζητήσεων, στην πρωτοβάθμια & δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν να σκέφτονται κριτικά και να συζητούν πειθαρχημένα.
«Τα προγράμματα αυτά βοηθούν το παιδί να μάθει να σκέφτεται λογικά, να επιχειρηματολογεί, να ακούει τον συνομιλητή του και τελικά να μπορεί να κατανοεί και να χειρίζεται καλύτερα την γλώσσα, τις έννοες, τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του.
Τα παιδιά μαθαίνουν να γίνονται ανεκτικά στην αντίθετη γνώμη, να μην διστάζουν να αλλάζουν γνώμη όταν πείθονται, να βασανίζουν τα ζητήματα στον νου τους πριν πάρουν αποφάσεις, να τεκμηριώνουν τις απόψεις τους. Εν ολίγης, μαθαίνουν να σκέπτονται».
Θα συζητηθούν πέρα από τους στόχους ενός τέτοιου προγράμματος και κάποιες βασικές μέθοδοι διεξαγωγής φιλοσοφικών συζητήσεων σε ομάδες παιδιών και εφήβων.
Η παρουσίαση αυτή, αφορά εξίσου εκπαιδευτικούς και γονείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου